Предсједник Србије Александар Вучић примио је српску дјецу из региона у згради Генералног секретаријата предсједника Републике.

– Велико хвала што сте данас овдје, ово је ваша кућа и ви овдје нисте гости већ сте своји на своме. Ово је ваша земља и увијек ће вас дочекивати раширених руку – рекао је Вучић.

Дјеци је поручио да је на њима да се играју, уче и воле своју земљу, а да ће држава урадити све да њима обезбиједи што боље услове за живот.

– Сљедећи пут да се нађемо на другом мјесту, да обиђемо Београд на води, да вам покажем, да објасним како је то изгледало некада, да смо имали велике снове и да смо остварили те своје снове. Да видите да тако и ви можете да имате велике снове и да можете да изградите Србију у сваком смислу – рекао је Вучић.

Вучић је од дјеце добио цртеже на поклон, док су и њима на крају пријема уручени поклони.

У Београду је отворен први од шест љетњих кампова кроз које ће до 29. августа проћи 800 српске дјеце из региона узраста од 12 до 18 година.

У првом кампу ће током пет дана боравити 90 деце из Куманова из Сјеверне Македоније, а након њих у Београд стижу и дјеца из Румуније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Програм боравка дјеце у Београду укључује обилазак Народног музеја, Музеја Николе Тесле, Музеја илузија, Храма Светог Саве, Аде Циганлије – града на води, Авале, Народне скупштине, Музеја Југославије, Ботаничке баште Јевремовац, фудбалских клубова Црвена Звезда и Партизан.

Дјеца ће током боравка имати прилику и да учествују у разним спортским активностима и да погледају неколико позоришних представа и биоскопских пројекција.

За кампове је издвојено укупно 27 милиона динара, а програм заједнички спроводе Удружења „Едукатива плус“, „Нова иницијатива младих за бољу будућност“, „Инклузивни покрет“ и „Развојни центар Војводине“, у сарадњи са кровним организацијама Срба из региона.

Извор: РТРС

Фото: Предсједник Републике Србије