У Прибоју код Лопара традиционалном котлићијадом отпочели су Дани дијаспоре, који се организују по дванаести пут у организацији општине Лопаре и Удружења Мајевичана у Швајцарској.

Начелник општине Лопаре Радо Савић је навео да се Дани дијаспоре ове године организују под слоганом „Завичај у срцу“, те да су почели величанственим скупом и традиционалном котлићијадом у Прибоју Мајевичком.

„Све више људи се окупља на Данима дијаспоре, они постају масовнији са мноштвом учесника и богатијим садржајем, који ће овај пут трајати седам дана и који се из године у годину стално побољшава“, истакао је Савић.

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа Републике Србије са дијаспором, свечано је отворио манифестацију.

Он је нагласио да је навикао на сличне манифестације и да у Прибоју и Лопарама осјећа да је међу својима.

„Мој циљ од формирања мандата Владе Србије јесте јачање наших веза матице Србије и наших сународника у смислу да приближимо дијаспору Србији и Србију дијаспори, те да направимо једну двосмјерну комуникацију“, рекао је Миличевић.

Министар за односе са дијаспором Србије Ђорђе Милићевић изјавио је да је сарадња Србије и Републике Српске јача него икада и да је ријека Дрина „кичма која их спаја, а не граница која их раздваја“.

– И ова манифестација пружа нам прилику да оснажимо сарадњу између Србије и Републике Српске које су кроз сарадњу наших предсједника, као и двије владе, јача него икад – рекао је Милићевић.

Он је истакао да је та сарадња кључна за очување и јачање српског идентитета, заштите културног насљеђа и промоцију српских вриједности широм свијета.

– Наша снага лежи у јединству и заједништву. Заједно можемо остварити многе циљеве и превазићи изазове са којима се сусрећемо – нагласио је Милићевић.

Он је указао да се кроз историју српски народ расељавао широм свијета, проносећи своју културу, традицију и српски дух на најудаљеније континенте.

– Многи су напустили своје домове у потрази за бољим животом, али не заборављајући никада своје корјене. Ми смо један исти српски народ, спојен не само заједничком историјом и језиком, већ и нераскидивом везом у срцима – поручио је Милићевић.

Он је посебно истакао улогу Српске православне цркве која обједињује и окупља српску дијаспору широм свијета, саопштено је из Министарства за односе са дијаспором Србије.

Милићевић је позвао окупљени народ да минутом ћутања ода почаст Србима из села Старо Грацко код Липљана, који су мучки побијени на данашњи дан 1999. године и то док су жњели своје њиве, а за чије убиство нико од шиптарских терориста није одговарао.

Стојан Стевановић, предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској је изразио своје задовољство начином на који се манифестација развија.

„Срце ми је пуно на отварању Дана дијаспоре, који ове године дуже трају него претходних година“, рекао је Стевановић.

Манифестација траје до 30. јула, а укључује културно-умјетничка дешавања, спортска такмичења, књижевне вечери, као и пословни форум матице и дијаспоре.

Извор: Општина Лопаре – РТРС – СРНА

Фото: Опшина Лопаре