Скоро половина становника Лопара, више од 6.000, живи и ради у иностранству.

Први су се отиснули у туђину прије пола вијека, али нису заборавили завичај, у чији развој улажу новац зарађен у Западној Европи.

Захваљујући новооснованим фирмама многи становници добили су посао у родном мјесту, а најављено је отварање нових производних погона.

Интензивна сарадња са дијаспором у протеклих 12 година резултирала је покретањем 20 фирми које се баве разним дјелатностима – од прераде метала, угоститељства до пољопривреде и запошљавају 150 радника.

Захваљујући дијаспори и машински техничар Горан Максимовић добио је посао у струци.

– Радио сам 25 година у трговини и коначно је дошло вријеме за посао у струци. Званично смо са радом почели 3. маја, добили смо прве поруџбине које смо одрадили и настављамо даље, надамо се у будућности запослењу више радника – каже Максимовић.

Више радника биће у овој, али и новим фирмама, јер људи из дијаспоре радо улажу у родни крај.

– Вријеме је за улагање дијаспоре. Република Српска нуди сигурност, брзину отварања фирми, одређене субвенције… тако да је све то додатна мотивација за улагање из иностранства – каже Стојан Стевановић, предсједник Удружења српских привредника из Швајцарске.

Општина Лопаре је са Фондацијом Мозаик подстакла три фирме чији су власници из дијаспоре са 180.000 КМ, а кроз нови пројекат биће им на располагању додатна средства, те дата могућност да се пријаве на остале јавне позиве.

– Планирамо нови фонд за подршку дијаспори, гдје ћемо уз властита средства и средства из Фонда, око 140.000, да помогнемо више фирми које буду отворене на подручју наше општине – навео је Жељко Керовић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Лопаре.

Начелник општине Радо Савић каже да постоји значајно интересовање дијаспоре за улагања у ову општину, нарочито из Швајцарске.

– То су наши људи који су стекли капитал и знање и који могу то овдје примијенити. Наша жеља је да запосле своје сроднике, комшије, да помогну нашима људима да овдје остану – каже Савић.

У оквиру овогодишњих Дана дијаспоре, који се одржавају под слоганом „Завичај у срцу“, од 23. до 30. јула, представљена је и монографија „Мајевичани у Швајцарској“ која описује деценијску сарадњу становника Лопара и њихових земљака у туђини.

– Ово мало мјесто је заправо велика раскрсница свјетова. Лопаре су данас, по мом мишљењу, главни град српске дијаспоре, престоница свих Срба свијета – каже Марко Лопушина, аутор монографије.

Око 300 брачних парова који су радни вијек провели у иностранству вратили су се у Лопаре гдје од зарађене пензије у туђини могу лагодно да живе. Улагањем настоје се створити што бољи услови за њихов повратак и живот, јер је, кажу, родни крај светиња која се никад не заборавља.

Извор: РТРС

Фото: nacelnik.net