Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у сарадњи са Владом Републике Српске организује први „Инвест форум“, који ће бити одржан 19. септембра у Банском двору у Бањалуци.

– Први инвестициони форум у „Инвест Српска 2023“ намијењен је инвеститорима који су заинтересовани за улагање у Републику Српску – истакао је вршилац дужности директора ИРБ-а Српске Дражен Врховац.

Он је навео да ће на Инвест форуму, овогодишњег назива „Искористи прилику – инвестирај у Српску“,  учествовати 20 земаља, 60 компанија са преко 300 учесника.

– Циљ нам је да овим догађајем прикажемо страним инвеститорима да ми имамо и те како потенцијала у које могу сигурно да уложе своја средства. Такође да омогућимо директну комуникацију наших и страних привредника и да обезбиједимо доступност свих информација на једном мјесту, а које су неопходне потенцијалним инвеститорима заинтересованим за улагање у Републику Српску – нагласио је Врховац.

Врховац истиче да је ово права шанса за учешће на тржишту Републике Српске и међународним тржиштима.

Такође објашњава, да је овај форум дио бренда инвестиционе конференције „Инвест Српска“, али да се одржава одвојено од конференције, са искључивим акцентом на – привреднике.

Наводе да је, Инвест форум прилика за разговор о конкретним инвестиционим могућностима и понудама Републике Српске и њених градова и општина, а које се односе на инвестирање у одређеним пословним зонама, повезивање домаћих и страних привредника у виду Б2Б састанака, представљање домаћих компанија и њихових пројеката које су спремне да буду предмет продаје страним инвеститорима или да заједно уђу у одређени пословни подухват и слично.

– Ово је конкретна пословна прилика за увезивање привредника Републике Српске и страних привредника, путем партнерства или директних улагања. Учешће су до сада потврдили привредници из Италије, Јапана, Кине, Турске, Швајцарске, Србије, Аустрије, Мађарске, Руске Федерације, Уједињених Арапских Емирата, Хрватске, Грчке, Холандије, Пољске, Словеније, Азербејџана, Чешке, Њемачке – додаје се.

Такође, закључено je, да привредницима треба више времена и прилике за директне Б2Б, Б2Г и Г2Г састанке, што ће управо овај форум да омогући, а што може да послужи за нове инвестиције, отварање нових радних мјеста и јачање привреде.

– У плану је да на форуму привредницима буде представљен стимулативни привредни амбијент Републике Српске, да се представе компаније и имовина за коју су заинтересовани страни улагачи, као и да локалне заједнице представе своје пословне зоне, са конкретним понудама за браунфилд и гринфилд инвестиције – саопштено је из ИРБ Српске.

Како додају, циљ је да форум буде мјесто гдје ће се привредници упознати са могућностима инвестирања у конкретне пројекте у разним секторима привреде (енергетика, пољопривреда, индустрија, туризам, инфраструктура).

Инвест форум 2023 организује Инвестиционо-развојна банка у сарадњи са Владом Републике Српске на којем ће бити представљене могућност директног улагања, пореска политика која је један од највећих фактора зашто се инвеститори одлучују улагати код нас.

Осим тога, на Форуму ће учествовати и општине и градови из Српске који ће такође представити своје потенцијале.

Извор и фото: РТРС