Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за односе с дијаспором Ђорђе Милићевић одржао је трећи онлајн радни састанак са представницима организација Срба у региону и дијаспори, којем је путем апликације „Зум“ присуствовало више од 200 представника српских удружења и организација из цијелог свијета.

Милићевић је том приликом резимирао резултате пројеката који су договорени на претходним састанцима, прије свега реализацију Видовданског сабора дијаспоре, као и тематских љетњих кампова за младе из дијаспоре у 22 града широм Србије.

Стратешки циљ Владе Србије и ресорног кабинета, како је поручио, јесте очување националног идентитета нашег народа у иностранству, да асимилације не буду на штету српског језика, културе и вјере, а за то морамо заједно да радимо и са организацијама које дјелују ван Србије.

Наши односи морају бити двосмјерни, јер не можемо једни без других. Сарадња је кључ свега и што чешћи састанци и разговори доводе до јаче везе и лакшег рјешавања проблема, објаснио је министар.

Он је најавио и прославу Дана српског јединства, слободе и националне заставе, која ће се ове године, поред Србије и Републике Српске, одржати и у Њемачкој.

У оквиру манифестације „Дани српске културе“ у Франкфурту на Мајни обиљежиће се и овај празник српског јединства, уз присуство више хиљада наших сународника, као и обраћања путем видео-порука представника дијаспоре из цијелог свијета.

Представници дијаспоре, који су се укључили на онлајн састанак, посебно су се захвалили министру на организацији тематских љетњих кампова за младе, и изразили интересовање за наставак организације оваквих кампова.

Председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, као и други представници српских удружења и клубова из земаља региона и дијаспоре, подијелили су своје позитивне утиске о овим камповима.

Извор и фото: Влада Републике Србије