Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић поручио је да годинама живи у средини гдје има припадника више нација и да не виде пријетње које виде они који су удаљени стотинама километара и из својих земаља процјењују да ли је угрожена безбједност у БиХ.

Реагујући на анализу безбједносне ситуације у БиХ коју је објавила њемачка новинарка Аделхајд Волф за „Стандард“, Клокић је навео да редовно добијамо сценарије достојне научнофантастичних филмова и указивања на непостојеће пријетње, а помоћ, када би је тражили, не би добили.

Клокић је навео да живи у средини коју називају „Мала Европа“ гдје годинама живе Украјинци, Италијани, Чеси, Пољаци, Роми, Црногорци, Руси, Русини, Словенци, Румуни, Македонци, Мађари, Њемци, Бошњаци, Срби, Хрвати и један Француз.

„Моји пријатељи су јереј Милан Безер са којим редовно идем на баскет, парох Украјинске цркве Орел Закаљук са којим заиграм беле, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Прњавор Фикрет Челенка са којим испијам кафе и причамо о свему доброме и лошем у друштву“, написао је Клокић.

Волфова је за њемачко издање „Стандарда“ у тексту под насловом „Додик наставља да подиже тензије у Босни“ анализирала безбједносну ситуацију, те изнијела одређене податке који нису били познати јавности у БиХ.

Посебно је занимљив дио који се односи на посјету помоћника генералног секретара НАTО-а Томаса Гофуса који је, како се наводи, био шокиран безбједносном ситуацијом у БиХ, те је рекао да није мислио да је ситуација тако озбиљна и позвао је на хитно повећање броја војника Еуфора за барем хиљаду припадника.

Извор: Срна

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу