На сјеверним плажама Сиднеја налази се богата српска култура и традиција. Нада Станојловић, која се годинама бавила фолклором, под менторством познатог Гарија Довсона, прича о својој заједници, српској култури и плесу.

– Моја улога је потпредседник и благајник Комитета за школу и фолклор Светог Саве Воривод/Мона Вејл. Ово је иначе, прва Српска православна црква у Аустралији, основана 1949. године у Вориводу. Наш свештеник је отац Саша Радоичић, председник је Зоран Чучак и заједно са председником за школу и фолклор, Ђорђем Думићем, смо посвећени нашој цркви и заједници. Дубоко смо повезани са локалном заједницом и желимо да одамо почаст напорном раду наших породица и заједнице, уложеном у нашу парохију, са жељом да она постоји за многе, будуће генерације – прича Нада Станојловић.

Фолклорне групе су основане прије много година и све, од најстаријих до најмлађих, имају традиционална српска имена, Свети Сава, Никола Тесла, Шумадија, Авала 2 и Авала 1. Има више од 130 играча у овим групама и настављају да се повећавају. Изводе се традиционалне игре, Игре из Централне Србије, Игре из Црне Траве и Глуво коло. Када је могуће, ношње се набављају из Србије и околине.

Средства се прикупљају путем различитих активности, као што су плесови, Тaste of Serbia на Српском фестивалу у Сиднеју сваке године и другим локалним догађајима на сјеверним плажама.

Приредба у Инглсајду

Организује се велика приредба за наше фолклорне групе, 16. септембра 2023. године у Вилсонс авенији 5, у Инглсајду од 18 часова. Гости су фолклорне групе из Сиднеја и Вулунгога, које ће се представити са својим играма.

Извор: Vesti online

Фото: Лична архива