Ове године навршило се десет година од оснивања Просвјетиних допунских школа у Аустрији. Поводом тог значајног јубилеја бечка Просвјета, као носилац школа, припремила је више пригодних манифестација посвећених обиљежавању пуне деценије рада.

„Почело је са једном школом и педесетак ђака у цркви Св. Саве у Бечу, а данас имамо Просвјетину „Мрежу  српских допунских школа у Аустрији“ са готово хиљаду ђака и преко тридесет школа, широм Аустрије. Но, то не би било могуће да многи нису помогли и учествовали у стварању наших српских школа у Аустрији. Пре свих Српска православна црква у Аустрији, наш народ, свештенство на челу са епископом Андрејем, али и многи други. Нарочито је важна била подршка Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и њеног директора Арна Гујона, наше амбасаде и конзулата, културних радника и великог броја грађана. Наравно, и моји бројни сарадници из тима Просвјете, наставници, многи родитељи и добри људи. Као и свих ових година, понављам за шта се још увек боримо: да српски језик буде потпуно признат у Аустрији и да ова држава прихвати своје грађане и децу српског порекла, па да и она помогне и омогући да се настава српског језика званично уведе у овдашње школе. Јер, све ово радимо управо због њих – наше деце. Ако језик изгубимо – нема нас више.  Поносан сам и захвалан. Хвала свима!“,  рекао је оснивач и руководилац Просвјетиних школа, проф. Срђан Мијалковић.

Централна прослава биће Свечана академија поводом првих десет година Просвјетине мреже српских допунских школа у Аустрији и одржаће се 30. септембра у Алберт холу у Бечу  (Albert Hall,Albertgasse 35, 1080 Wien) у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Аустрији, а уз подршку и суфинансирање Кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Републике Србије.

Уз музички програм Јелене Крстић и Малог хора Просвјете, приказаће се и филм о раду школе.

Седмицу прије Академије, 23. септембра у 19.00 часова у цркви Св. Саве (Veithgase 3, 1030 Wien) у сарадњи Центра за Србе у расејању „Свети Сава“ из Београда и СПКД Просвјета Аустрија, биће свечано отварање изложбе „Ћирилица, печат идентитета који не бледи“ ауторке Радмиле Кунчер, предсједнице Центра, као и програм „Србија кроз простор и време“, аутора Верице Михајловић, пјесникиње и публицисте.

У  Храму Васкрсења Христовог (Engerthstr.158, 1020 Wien) је 19. септембра у 19.00 часова вече посвећено Србији и великом Бранку Миљковићу приказивањем филма и књиге познатог аутора Дејана Стојиљковића о Бранку Миљковићу, као и представљање љепота југа Србије.

Овим програмима Просвјета показује да жели да српској заједници у Бечу пружи могућност да се заједнички прослави деценија српских школа, да подсјети све да су дјеца најважнији залог наше будућности и да позове грађане, институције и удружења из расијања и матице да се укључе и подрже рад српских школа у Аустрији.

Добродошли!

Извор: Радио-телевизија Србије – Српско просвјетно и културно друштво ПРОСВЈЕТА АУСТРИЈА

Фото: Српско просвјетно и културно друштво ПРОСВЈЕТА АУСТРИЈА