Република Српска има компаративне предности и може да понуди нашим људима у дијаспори, да улажући у Српску остваре профит, рекао је Радован Вишковић премијер Српске који је данас отворио Четврти међународни сајам дијаспоре у Цириху.

– Ми имамо стимулативне пореске стопе, енергенте и спремни смо као Влада, да цијенећи било ког инвеститора, зависно од његове инвестиције, броја запослених људи и остало, можемо дати и друге повластице, као што је поврат пореза и доприноса и до три године за исплаћене плате за те запослене – навео је Вишковић.

Истакао је да Република Српска у односу на многе земље у окружењу има једну велику предност, а то је енергетика.

– Српска и у овом моменту, гдје многе земље у свијету и Европи муку муче са енергентима, прије свега са електричном енергијом, има и вишкове и извози електричну енергију – поручио је он.

Истакао је да Српска има озбиљне потенцијале и у води, вјетру и сунцу.

– Свако ко има новац и жели да га увећа може да дође у Српску да улаже у инфраструктуру, да улаже у енергетику, бањски туризам, пољопривреду јер ми смо простор који може да понуди и органску здраву храну, што многе европске земље нису у могућности. Они могу да производе велике количине, али не могу да понуде квалитет и оно што се зове здрав производ, а Република Српска може, то су наше предности и наша жеља да свим заинтересованима то данас и поручимо – додао је Вишковић.

Подсјетио је да је крајем прошле године направљен и Регистар дијаспоре, као и формирана Дирекција за инвестиције, како би лакше дошли до одређених информација.

– Сматрам да на тај начин можемо направити значајне искораке у једној заједничкој сарадњи – истакао је он.

У оквиру Самита пословне дијаспоре, који се данас одржава у Цириху, уз присуство предсједника Владе Радована Вишковића, одржани су одвојени форуми на тему енергетике и тржишта некретнина са посебним акцентом на могућност ангажовања наших предузећа на швајцарском тржишту. pic.twitter.com/rPIUcoKMyR

— Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske) May 13, 2022

„Премијер Вишковић у Цириху на Самиту пословне дијаспоре „SUMMIT 2022“.
Предсједник Владе посјетио је штандове излагача из Српске и Србије, који послују у Швајцарској. На сајму су предствљени и излагачи из општина и градова Републике Српске.#SamitPoslovneDijaspore#Summit2022
pic.twitter.com/ApUvafmbdS

— Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske) May 13, 2022

Извор: РТРС

Фото: twitter.com/Vlada_Srpske