Чланови КУД „Бисери“ из града Дрансија, недалеко од Париза, годинама уназад показују како се и далеко од отаџбине чува наша традиција и народне игре, а љубав према игри и Србији побиједила је и пандемију корона вируса која их је спречавала да се окупљају.

Предсједник КУД-а Горан Јаблановић рекао је за Танјуг да је културно-умјетничко друштво основано 1976. године у граду Кретеју, а да је од 2004. године пресељено у град Дранси гдjе има више Срба, па је самим тим и број чланова повећан са 50 на 280.

– Наши чланови имају од шест до 50 година. Млађу децу углавном доводе родитељи да би сачували нашу културу и традицију – казао је Јаблановић.
Објаснио је да су сва та дјеца рођена у Паризу, иду у француске школе, а долазак у КУД на пробе им је, додаје, прилика да разговарају на српском језику и одрже везу са матицом.

Послије пробе, они се, прича Јаблановић, друже, заједно славе рођендане, самим тим се и родитељи окупљају, па смо тако направили један добар тим.
Након паузе од годину и по, која је настала због пандемије корона вируса и рестриктивних мјера, КУД је поново прошле године у септембру отворио врата за играче.

– Већина играча је једва чекала да се мере попусте како би се вратили игри, дружењу. Нажалост, неколико играча је престало да долази, одвикли су се, деца су нашла другу забаву, али су нам се у међувремену појавили нови чланови – казао је Јаблановић.

Он наводи да у Паризу живи око 100.000 Срба, те да је недавно у њихових просторијама покренута и српска школа у којој се учи и српски језик.
– До сада смо имали три часа на којима смо имали 27 ученика, а има још заинтресованих који желе да упишу децу – рекао је Јаблановић.
Напомиње да су им планови за сада на чекању због корона вируса, али оно што им је жеља је да КУД организује путовање за младе чланове у друге европске државе како би се упознали и са другим културама.

Потпредсједник КУД-а „Бисери“ Ненад Селић рођен је у Паризу, а члан друштва је од 2006. године.

– Да се мало нашалим, када се окупимо то изгледа мало бучно. Као и у свакој породици има несугласица, али се лепо дружимо. Трудимо се да пренесимо нашим младим генерацијама да очувају традицију, да се све то не заборави, па да опет има ко то да пренесе даље – рекао је Селић за Тањуг.

Млади су, каже, заинтересовани, све их више има, и лијепо их је видjети како се окупљају.

– У том нашем кругу говоримо српски језик. И код нас у кући се говори српски пошто ми је супруга из Србије. У Паризу имамо две наше цркве, дискотеке за излазак, тако да има још места на којима можемо да се видимо – додаје Селић.

Како каже, било је све јако компликовано током пандемије корона вируса.
– Живели смо као цео свет – под кључем. Нисмо могли да излазимо, да се дружимо, утицало је то на КУД, али поново смо се вратили пробама. Жеља и воља их је вратила и сада смо надокнадили и пропуштено – закључио је потпредсједник КУД-а „Бисери“.

Извор: Глас Српске-Танјуг

Фото: КУД „Бисери“, Facebook