Досадашња фолклорна сезона је најуспешнија од оснивања Аустријског савеза српског фолклора (АССФ). Многобројни чланови, односно друштава, остварили су завидне пласмане на свим такмичењима која су одржана.

Томе посебно доприноси чињеница, да су клубови чланице остварили најбоље резултате и приказали високи квалитет у очувању српког језика, традиције и културе на свим смотрама које су одржане у Аустрији и Србији – Европска смотра дјечијег фолклора, Аустријска смотра српког фолклора и Европска смотра српског фолклора дијаспоре. Осим тога, освојене су многобројне златне, сребрне и бронзане плакете у различитим категоријама, што заједно Аустријски савез српског фолклора чини најуспјешнијом организацијом у Европи.

“Поносни смо на све нашу дјецу и омладину и њихове успјехе. Сви ти успјеси су доказ да у Савезу постоји једна хармонична атмосфера и добра комуникација, да се трудимо да будемо што бољи и да што боље представимо нашу организацију. Иако је вријеме одмора, ми вриједно радимо и већ се припрема Аустријска смотра дјечијег фолклора која ће се одржати 18. новембра. Имали смо врло успјешну Аустријску смотру српског фолклора за извођачке ансамбле, припремамо и радимо на томе да и са овом другом манифестацијом постанемо препознатљиви како у српској, тако и у аустријској јавности, и да богатство српске традиције и културе представимо на најбољи могући начин”, каже Александар Станковић, предсједник Аустријског савеза српског фолклора.

“С обзиром да је наша мисија очување и његовање српске традиције, културе и језика, искористићемо савремене трендове управо за даље његовање тих вриједности које се вјековима чувају у нашем народу и тиме направити нови велики корак напријед у раду Савеза. Оно што је посебно важно, наставићемо да се залажемо, и у сарадњи са институцијама Републике Србије и Аустрије, образујемо нову генерацију умјетничких руководилаца и на тај начин обезбједимо опстанак и развој наших културно-умјетничких друштава, а са друге стране да се изборимо за статус постојећих умјетничких руководилаца.”, најављује Станковић.

Извор и фото: Српска дијаспора