Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је 23. августа 2023. у Сурдулици тематски љетњи камп за дјецу из региона и расејања „Сусрети дијаспоре 2023“.

„Овај камп, као и још 21 који смо као министарство финансирали широм Србије, представља симбол наше посвећености младима и дијаспори, који су кључ за нашу будућност као народа и државе. Кампови попут ових имају потенцијал да обликују будуће лидере, умјетнике, спортисте и грађане свијета. Зато је улагање у младе људе од суштинског значаја“, поручио је Милићевић.

Пројекат љетњих кампова за дјецу из дијаспоре је један од пројеката који његово министарство реализује уз подршку Владе Републике Србије и предсједника државе, и обухвата 22 кампа по цијелој земљи, подјељене на три тематске области: културно-умјетничка друштва, спортске кампове и научно-образовне, односне ЕКО кампове.

Милићевић је навео да су Сјеница, Аранђеловац, Осечина, Књажевац, Горњи Милановац, Сокобања, Сремска Митровица и Тутин само неке од локалних самоуправа у којима ће бити одржани кампови, да ће у камповима боравити 5000 дјеце, и додао је да ће дјеца у камповима боравити од пет до седам дана, у зависности од програма који је предвидјела локална самоуправа у којој се камп налази.

Он је објаснио да је крајњи циљ да се ојачају постојеће и стварају још чвршће везе између Србије и наших сународника који живе ван Србије, да се приближи Србија дијаспори и дијаспора Србији, и подсјетио је да је важан корак ка томе био Видовдански сабор одржан овог љета који је у Скупштини Србије окупио представнике 275 удружења и организација који окупљају Србе ван Србије.

Извор и фото: Танјуг