Прослављеном редитељу Емиру Кустурици, у крипти Храма Светог Саве у Београду, уручена је Светосавска повеља Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Београд.

Ово признање Кустурици је додијељенo за изузетан допринос развоју српске културе и умјетности.

Просвјету су прије 120 година основали Срби у БиХ, ради очувања светосавске традиције – језика, писма, цркве, културе и обичаја и у њеним темељима је светосавље.

Светосавска повеља персонификује борбу за културни идентитет, а та борба је, кажу у Просвјети, у ствари историја нашег трајања. Међу онима у чијем стварању препознајемо светосавски образац је и добитник повеље – Емир Кустурица, борац за слободу и истину, противник ревизије историје и глобализма.

– Ренесансни стваралац у изворном значењу те ријечи, са импресивном стваралачком енергијом и још импресивнијим резултатима. Код њега у срећној хармонији обитавају – режисер и сценариста, глумац и музичар, књижевник и градитељ – рекао је Милимир Мучибабић, предсједник СПКД „Просвјета“ у Београду.

Кустурица каже да је изузетно срећан што се нашао у друштву Дучића и свих који су формирали и форматирали то друштво и истиче значај идеје језика и заштите идентитета.

– Ја се надам да уопште језик као везивно ткиво народа и уопште ћирилица као једно старо писмо – она захваљујући свим нашим напорима опстаје, укључујући и додјељивање ове награде, и утолико је она значајна и утолико заправо улази у тај спектар одликовања које сам добио, која потврђују да сам на правом путу – додао је Кустурица.

Свечаности у Храму Светог Саве присуствовали су патријарх српски Порфирије, епископи, претходни добитници Просвјетине повеље и угледне личности јавног и културног живота.

Извор: РТРС

Фото: Спутник/Лола Ђорђевић