Министар просвјете и културе Републике Српске Наталијa Тривић имала је 02.02.2022. г. радни састанак са потпредсједницом Владе Републике Србије и министарком културе и информисања Мајом Гојковић, на ком је истакнута спремност на још јачем залагању за проширење сарадње, заједничке програмске активности и манифестације у циљу очувања српске културе, традиције и језика.

Гојковић и Тривић су договориле наставак добрих и интензивних односа између Србије и Републике Српске, чији је приоритет јачање институционалне сарадње у свим областима културе и умјетности, као и мобилност умјетника.

Гојковић и Тривић су договориле потписивање Меморандума о разумијевању између два министарства о сарадњи у области филмске умјетности и другог аудиовизуелног стваралаштва и Меморандума о сарадњи за период 2022 – 2026. године.

Гојковић је истакла да ће меморандуми дати значајну подршку сарадњи установа културе и независне сцене, у домену заштите културног насљеђа и дигитализације, као и свим другим областима сарадње за које се покаже узајамни интерес.

Гојковић и Тривић су истакле значај сарадње Србије и Републике Српске  у области кинематографије, и размотриле могућност заједничких пројеката, посебно оних од националног интереса.

Гојковић је напоменула да је Србија у 2022. години планирала 1,7 милијарду динара, што је милијарду динара више за подстицаје за снимање у односу на прошлу годину, а Тривић је нагласила да је модел подстицаја Србије добар, што потврђује и чињеница да се уложена средства четвероструко врате.

Гојковић је нагласила да је потврђена добра сарадња два министарства на реализацији пројекта ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића у Хашанима Башта сљезове боје“, који је један од најзначајнијих пројеката и допринoси стратешком интересу за српску културу. Гојковић је рекла да је донација Владе Републике Србије значајна јер ће се завршити комплетна инфраструктура како би се у што краћем периоду оспособио овај амбијент за едукативну, културну и туристичку дестинацију.

Гојковић и Тривић су истакле важност заједничких пројеката на очувању сјећања и у том контексту нагласиле значај мултимедијалне изложбе посвећене Јасеновцу и његовању сјећања на жртве овог логора.

Гојковић је нагласила да је заједнички циљ очување културног и националног идентитета српског народа и на томе ће се заједно радити и убудуће. У том контексту истакнут је значај наставка одржавања манифестација „Дани Србије у Српској“, и „ Дани Српске у Србији“, које повезују установе културе и омогућавају да се публици у Србији и Републици Српској представи квалитетан програм. Манифестација „Дани Српске у Србији“ у организацији Представништва Републике Српске у Србији одржана је у октобру 2021. године у 11 градова и општина у Србији, а у првој половини септембра 2022. године планирани су овогодишњи десети јубиларни „Дани Српске у Србији“. „Дани Србије у Српској“ одржаће се ове године у више градова у Републици Српској, када ће бити укључене многе установе и умјетници из Србије.

Данашњем радном састанку министара Српске и Србије присуствовао је и Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији