Ученици Основне школе „Свети Савa“ из Модриче побједници су четврте сезоне Међународног квиз такмичења „Немањићи“.

У финалу које је одржано у Бањалуци од 16. до 19. маја, Модричани су показали највише знања о страдању Срба у 20. вијеку и у финалу били бољи од бањалучке Основне школе „Иво Андрић“.

Побједничку екипу „Светосавци“ Основне школе „Свети Сава“ Модрича чинили су ученици VII 3: Никола Симић (капитен екипе), Ђорђе Цвијановић и Никола Челиковић. Њихов ментор био је наставник историје Боро Бјелић.

Технички организатор квиза већ четири године је Удружење „Немањићи“ из Чачка. Ове године било је пријављено преко 1000 такмичара, а учешће у финалу изборило је шест екипа из Републике Српске, четири из Србије, двије из Мађарске и по једна из Хрватске и Шведске. Тема овогодишњег такмичења била је „Страдање Срба у 20. вијеку“ и према оцјени учесника ријеч је о веома болним, али важним темама за његовање културе сјећања.

Нашим такмичарима највише су се допале игре откривалица и асоцијације, али и могућност да се на финалном такмичењу друже са својим вршњацима из Републике Српске, Србије и дијаспоре. Капитен екипе Никола Симић је истакао да су се припремали веома озбиљно, јер као екипа сматрају да уколико не познају прошлост, не могу разумијети садашњост нити градити будућност.

За наставника Бору Бјелића овај заједнички успјех је круна 40-огодишњег рада у просвјети. „Срећан сам јер смо остварили и више од онога што смо зацртали. Наша екипа је била међу најмлађим и има прилику да се такмичи и наредне двије године. Покушаћемо да одбранимо овогодишњу титулу“, додао је Бјелић и појаснио да је на такмичењу учествовало преко 300 екипа основаца.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Митар Кршић је упутио четитке побједницима такмичења. „Ови ученици и њихов наставник уљепшали су нам завршетак школске године“, рекао је Кршић.

Финална такмичења „Страдање Срба у 20. вијеку“ биће емитована на Телевизији „Храм“ суботом и недјељом у термину програма за дјецу и младе.

Извор: РТРС – Радио Модрича

Фото: Радио Модрича