Град Нови Сад је био домаћин 25. Европске смотре српског фолклора дијаспоре, која је окупила преко 2000 учесника српског расијања и региона. Ова највећа и најзначајнија културна манифестација српског расијања окупља младе који живе изван своје матичне земље. Ове године наступило је 37 ансамбала из седам европских земаља у такмичарском дијелу и шест у ревијалном (пет друштава из околине Новог Сада и једно из Њемачке). Организатор је била Асоцијација српског фолклора дијаспора, а домаћин Савез српских клубова и удружења Њемачке.

Побједник овогодишње смотре је КУД Стеван Мокрањац из Беча, чија је ово и осма побједа у историји одржавања Европске смотре српског фолклора дијаспоре.

Отварању смотре фолклора присуствовали су епископ Дамаскин, изасланици предсједника Републике и министра културе, представници Управе за дијаспору Министарства спољних послова и града Новог Сада.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мјера у области односа с дијаспором, је отворио манифестацију. „Поносно стојим овде пред вама, окружен талентованим младим људима, који су чувари нашег богатог наслеђа и традиције. Веома је важно што смо сви заједно овде, без обзира где живимо, јер је управо уједињеност кључна за очување нашег националног идентитета и јачање веза између матице и дијаспоре”.

Госте је поздравио и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон. „Од када сам постао директор Управе за сарадњу с дијспором и Србима у региону, сви ме питају како излазим на крај са нашом неслогом, поготову у дијаспори, јер ми Срби смо познати по томе што смо увек посвађани. Међутим, ја сматрам и више пута сам се уверио у то, да Срби нису мање сложни ни од Француза, ни од Италијана и осталих народа и да наша дијаспора уме да буде јединствена када је то потребно. У Новом Саду, окупило се 45 удружења из наше дијаспоре. Радили су вредно месецима заједно, превазилазећи све несугласице и неспоразуме, како бисмо, уз подршку наших институција били данас сви заједно. Ово окупљање је прави пример слоге и јединства и то је оно што је потребно нашој Србији и нашој дијаспори. Хвала што сте на делима показали да је то могуће и показали свима нама правац којим треба да идемо“, изјавио је директор Арно Гујон. Он је додао да је „фолклор игра са душом која негује традицију и чува српски идентитет. Где год да се налазимо, први звуци и тактови музике, измамиће осмехе на лицима наших људи који ће одмах пожелети да заиграју неко од српских кола. Овим сусретом наших младих из региона и дијаспоре, кроз разговор на матерњем језику, уз песму и игру, још једном ћемо показати да ће порекло и традиција увек одолевати проласку времена и бити печат сваког од нас,“ поручио је Гујон.

Извор и фото: Расејање.инфо