Српска дијаспора је заједнички национални и државни интерес Републике Српске и Србије, због чега је веома важан заједнички институционални наступ према сународницима у иностранству, истакли су данас министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић и министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић.

Клокић је навео да је немогуће раздвајати дијаспору Српске и Србије, јер је ријеч о истој дијаспори.

– Оно што реализује Србија, а у чему учествује и Српска, јесте учење српског језика у дијаспори. На тај начин његујемо и културу, традицију и учимо о историји – изјавио је Клокић у Бањалуци прије састанка са Милићевићем.

Он је подсјетио да у Српској већ двије године функционише Регистар дијаспоре, да се физичка и правна лица свакодневно пријављују, а циљ је да буду окупљени на једном мјесту и повезани са институцијама Српске.

Милићевић је нагласио да је веза матице и дијаспоре веома важна, посебно у изазовним временима, као што су важни јединство и стабилност Србије и Српске.

– Важно је да умрежавамо удружења која окупљају Србе у иностранству и да говоримо о важности дијаспоре, не само са аспекта прошлости, садашњости, већ и будућности јер дијаспора располаже великим људским и финансијским капиталом и сви смо равномерно патриоте и свако од нас је спреман да заједнички сагледамо шта је то што можемо да урадимо за наш народ и државу – нагласио је Милићевић и додао да је српска дијаспора најбројнија у Аустрији, Њемачкој и Швајцарској.

Након јучерашњег састанка са градоначелником Источног Сарајева и представницима удружења Срба из Федерације БиХ и Источног Сарајева, министар без портфеља Србије за дијаспору Ђорђе Милићевић је изјавио да су солидарност и јединство српског народа кључни за очување нашег идентитета и интереса широм региона.

Указано је на братске односе и континуирану подршку Србије и најављен сусрет организација које окупљају Србе ван Србије. Представници Срба из Федерације БиХ указали су на кршења њихових права.

Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, истакао је да су тренутно највећи проблем имовинска права. Навео је да ни безбједносна ситуација није повољна, као да су неријешена питања примјене ћирилице и радних односа.

Милићевић је нагласио да је сусрет са представницима Срба из Сарајева, Мостара, Оџака, Босанског Петровца од изузетне важности, те да разумију њихове потребе и бриге.

– Потребно је да заједно радимо на њиховом рјешавању. Дошао сам да саслушам проблеме и предочим шта ће ово министарство радити на њиховом рјешавању- рекао је Милићевић.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, навео је да је у посљедњих десет година Србија пружила велику подршку граду Источно Сарајево, као и другим општинама у Српској, у износу од 53 милиона евра.

Извор: РТРС

Фото: СРНА