У Трсту је одржана манифестација „Сачувати од заборава“, приређена поводом дивног јубилеја, обиљежавања десет година постојања и рада Српске културне заједнице Свети Сава из Валдања. Ово удружење, поред културних и спортских активности које током године организује има и пункт Српске допунске школе. Најпознатије је по гусларској секцији и манифестацијама које организују у част овог традиционалног српског инструмента. Као и претходних година, тако су и на овој јубиларној манифестацији, представљени традиционални српски инструменти, гусле, гајде, фрула, као и пјесме, игре и народна ношња из свих крајева Србије.

Обиљежавању десетогодишњице Удружења присуствовали су Ивана Стојиљковић, генерални конзул РС у Трсту, Душан Алексић предсједник Савеза Срба у Италији, Бобан Пејић предсједник Скупштине општине Лебане, Србољуб Петровић предсједник КУД Косовка Девојка, Милан Михајловић замјеник предсједника Скупштине општине Обилић, представници општине Валдањо, представници града Крагујевца, Нове Горице из Словеније, представници српских удружења из регије Венето и свештеник Александар из Обилића.

Након изведеног богатог културног програма, ученици Српске допунске школе из округа Вићенца који су побиједили на овогодишњем кросу РТС-а, уручили су пехар-статуу Победника генералном конзулу Стојиљковић на чување у Генералном конзулату у Трсту до сљедеће године, када ће бити предат новом побједнику. Стојиљковић је захвалила учитељицама, дјеци и родитељима који улажу велики напор и вријеме да своју дјецу, поред редовне школе, воде у Српску допунску школу и фолклорне секције и тако очувају српску ријеч, писмо, традицију и културу ван матице Србије.

Такође, представници удружења Свети Сава су подијелили плакете и захвалнице свим учесницима и онима који су дали подршку у реализацији. Међу првима, упутили су велику захвалност Генералном конзулату и Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, чија им подршка и присуство дају снагу и мотивацију да истрају у свом раду.

Представници општине Обилић уручили су генералном конзулу Стојиљковић дрвени дуборез општине са ликом Милоша Обилића и захвалнице предсједника општине Обилић Горана Данчетовича и КУД-а Косовка Девојка из Бабиног моста, за несебичну помоћ у организацији посјете Републици Италији.

Другога дана организована је посјета СПЦ Свети Лука у Вићенци и присуство недељној литургији, као и заједнички доручак, након чега су гости кренули кућама. Предсједник Скупштине општине Лебане упутио је позив свима присутнима да сљедећи сусрет буде организован у Србији, 7. новембра, поводом обиљежавања Дана општине Лебане, који је уједно и град побратим са општином Валдањо.

Извор и фото: РАСЕЈАЊЕ.ИНФО