Октобар је и ове године у календару Министарства просвјете и културе Републике Српске посвећен кампањи „Читајмо заједно“ чији је циљ популаризација књижевности и издаваштва, језика и писма те младих домаћих умјетника, са фокусом на заштиту ћириличног писма.

Кампања је отворена изложбом плаката са илустрованим приказом азбуке.

Студенти треће и четврте године графичког дизајна оба јавна универзитета представили су своје виђење ћириличног писма у плакатном формату. На изложби је представљено 12 радова 10 студената.

– Млади требају више да се посвете у оваквим пројектима као што је пројекат за ћирилицу јер нама треба више фонтова и треба нам више тих визуелних рјешења како бисмо могли презентовати ћирилицу и примјенити је данас у 21. вијеку – изјавила је апсолвент графичког дизајна у Бањалуци Зорана Урумовић.

– То је један од главних циљева стратегије развоја културе Републике Српске на који начин и кроз савремене изразе како можемо да промовишемо, али и да заштитимо ћирилично писмо – истакла је министарка просвјете и културе Српске Наталија Тривић.

Спој националног писма и умјетности, у форми плаката, настајао је под менторством професора и асистената Академија умјетности у Бањалуци и Требињу.

– Овдје писмо није само језик комуникације, него и средство ликовног изражавања. Имамо плакате који су више умјетност него примјењена умјетност, што ме посебно радује – поручио је виши асистент на Ликовној академији у Требињу Игор Дутина.

– Доказ да дизајн не само да мијења свијест него мијења и свијест око себе. Мислим да је то нарочито битно за нашу ћирилицу и за све оно што је заправо нама остављено у то наше, то је дио стварно великог културног насљеђа – рекла је ванредни професор Академије умјетности у Бањалуци Јелена Грубор.

Кампања „Читајмо заједно“ покренута је 2017. године, а сваке године проводи се у октобру.

Извор и фото: РТРС