Од данас су у Лакташима изводи из матичних књига рођених, вјенчаних и умрлих, као и увјерења о држављанству, доступни за поручивање путем вајбера. То ће многим грађанима олакшати комуникацију са градском управом и омогућити бржи долазак до тражених докумената.

Нову услугу пружаће виртуална асистенткиња МИА ЛАКТАШИ која од прошле године редовно одговара на упите грађана о различитим административним процедурама путем вајбера, фејсбука и градских портала и пружа сервисне информације о раду локалних управа.

Извод се шаље поштом, без доласка у градску управу, цијена извода је 6 конвертибилних марака и трошкове сноси подносилац захтјева, а плаћање се врши по поузећу. Достава докумената из града Лакташи ће бити доступна за цијелу територију Републике Српске, као и за иностранство.

У Лакташима грађани могу да сазнају како тече поступак закључења брака, поступак регистрације предузетника, додјеле стипендија ученицима средњих школа и студената првог циклуса студија.

Бијељина и Лакташи су први градови у Републици Српској који су добили своју четбот колегиницу, а иновација је реализована путем регионалног пројекта „Унапређење општинских услуга у Србији и БиХ увођењем четбот апликације“, који спроводе ГИЗ и компанија САГА, у партнерству са Мрежом за повољно пословно окружење коју представљају НАЛЕД и Привредна комора Републике Српске, у оквиру програма ДевелоППП њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ). У Србији, пројекат се спроводи у Сомбору и Шапцу.

Извор и фото: Град Лакташи