Израда Националне стратегије о сарадњи са дијаспором је један од стратешких циљева министра без портфеља Ђорђа Милићевића, задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором.

„Министар је још пре неколико месеци отпочео серију радних састанака, онлајн и уживо, са представницима српске дијаспоре (српским православним црквеним општинама и свештеницима СПЦ, савезима и удружењима Срба, српским допунским школама и другим организацијама)  – чији је циљ израда будуће стратегије односа матице и дијаспоре, као и усвајање новог закона о Србима у дијаспори и региону”, истакла је предсједница Савеза Срба у Италији, Лидија Радовановић.

Управо по њеним ријечима у складу са постављеним потребама један од таквих важних састанака одржан је 12. новембра 2023. године у Трсту, у просторијама Српске православне црквене општине, а у оквиру сарадње са Савезом Срба у Италији.

„Делегација из Србије је присуствовала литургији у храму Светог Спиридона, коју је служио отац Рашко Радовић у пратњи црквеног хора, основаног 1837. године, који се налази под диригентском палицом Рускиње Ане Каире. Након литургије, делегација је у пратњи председника и челника Српске православне црквене општине у Трсту, посетила просторије ове најважније српске историјске институције у Италији у чијем склопу су и Српска допунска школа Јован Милетић, као и богата библиотека и архив“, додала је предсједница Савеза Срба у Италији.

У црквеној сали Ристо Шкуљевић одржан је радни састанак са око четрдесет представника удружења српске дијаспоре. Теме о којима се разговарало су поверење дијаспоре и способност матичне државе да утиче на њихов положај, доступност државних органа Републике за потребе дијаспоре, интеграција дијаспоре у локалним заједницама земље у којој живе, коришћење савремених средстава комуникације у функцији информисања уз очување културног идентитета, положај и улога организација дијаспоре, њихова инклузивност и атрактивност за млађе генерације и нову дијаспору.

„Делегација за дијаспору је потврдила да ће српска удружења и институције у Италији и широм света имати апсолутну подршку у свим својим активностима које су усмерене на очување националног идентитета, српског језика и писма, културе и традиције. Очекује се да ће Радна група надлежног Министарства израдити текст новог Меморандума о сарадњи на јачању веза са припадницима дијаспоре до краја 2023. године“, додала је предсједница Савеза Срба у Италији, Лидија Радовановић.

Извор и фото: Расејање.инфо