Предсједник Аустријског савеза српског фолклора (АССФ), Александар Станковић, као представник организације која у Аустрији окупља највећи број фолклорних друштва и члан Управног одбора Асоцијације српског фолклора дијаспоре (АСФД), присуствовао је ванредној Изборној скупштини ове организације на којој је биран нови предсједник. Асоцијација српског фолклора дијаспоре је организација која окупља фолклорна друштва у оквиру савеза из Њемачке, Швајцарске, Аустрије, Италије, Француске, Румуније, Словеније и Хрватске.

„Честитам новоизабраном председнику, Ненаду Миленковићу, и надам се да ћемо, током његовог мандата, заједничким радом остварити значајне резултате на промоцији српског фолклора, традиције и културе, али и у заступању интереса нашег народа у свим земљама у којима живи наша дијаспора. До сада смо већ реализовали неколико успешних манифестација уз подршку Владе Србије. Овом приликом бих желео да се захвалим директору Арно Гујону и министру без портфеља задуженом за дијаспору, Ђорђу Милићевићу, на подршци и изванредној сарадњи. Надам се да ћемо и у наредном периоду моћи да рачунамо на подршку ових ресора”, истакао је Станковић.

„Врло је важно да постоји једна организација, као Асоцијација српског фолклора дијаспоре, која окупља наше савезе како би дијаспора могла да заједнички делује ка остварењу главних циљева – очувању српског идентитета, језика, културе и традиције и промоцији ових вредности у свим земљама у којима живе Српкиње и Срби ван матице”, нагласио је предсједник АССФ Станковић.

На ванредној Изборној скупштини Асоцијације српског фолклора дијаспоре, која је током викенда одржана у просторијама Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, за новог предсједника је изабран Ненад Миленковић из Швајцарске, потпредсједник је Милан Гламочанин из Словеније, секретар Срђан Татић из Хрватске и благајник Бојан Стефановић из Француске. Мандат новоизабраног руководства Асоцијације је двије године.

О АССФ

Аустријски савез српског фолклора (АССФ) основан је 2020. године и окупља 28 удружења, клубова и културно-умјетничких друштава из Аустрије. Главна мисија Савеза је да развија, унапређује, координира и повезује културно-умјетничка друштва, како међусобно, тако и са другим релевантним установама културе у матици и Републици Аустрији, док је главна дјелатност очување, подстицање и извођење српских традиционалних игара. Више информације на сајту www.assf.at.

Извор: Расејање.инфо

Фото: АССФ