У периоду од 9. до 12. новембра, новинари из дијаспоре, региона и Србије окупили су се на медијском кампу  „Мостови до завичаја“, организованом од стране Кабинета министра без портфеља за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором. Камп је одржан на Сребрном језеру и у Београду.

Циљ овог догађаја био је успостављање веза, размјена знања и искустава, те стварање основа за будућа партнерства међу новинарима.

Учесници, представници српских медија из Републике Српске, Мађарске, Румуније, Македоније, Аустрије и Словеније, допринијели су разноврсности и богатству перспективе из дијаспоре и региона.

Током првог дана, новинари су посјетили медијску кућу Wireless Media Grupu, портале Мондо, Euractiv и имали прилику „завирити“ у рад Народне Скупштине Србије.

Одржана на Сребрном језеру, посебно интересантна била је радионица о значају информисања дијаспоре о Србији и Србије о дијаспори, као и представљање емисије „Вечерас заједно“ која се емитује на Првом програму Радио Београда већ 43 године, а намијењена је информисању Срба широм свијета, аутора и водитеља Ружице Зоркић Радичевић.

Додатно, новинари су имали прилику сазнати више о новој медијској услузи РТС-а – апликацији „РТС Звук“. Бесплатна за iOS и Андроид уређаје, пружа могућност слушања свих програма Радио Београда, музичких тематских канала и студијских снимака.

У склопу едукативне радионице, професорка Бојана С. Огњановић је истакла значај заштите и очувања српског језика у медијима.

Учесници су посјетили и манастир Тумане.

Камп је кулминирао свечаним отварањем спортског кампа за дјецу из дијаспоре „Србија те зове“ у Хали спортова на Сребрном језеру, гдје су учесници заједно с министром Ђорђем Милићевићем пружили подршку младим генерацијама.

Овим догађајем Влада Србије потврђује своју посвећеност одржавању снажних веза са дијаспором и јачању сарадње међу српским медијима из различитих дијелова Европе, па и свијета.

Извор и фото: Dunav.at