У Kанади у Торонту откривен је споменик посвећен свим генерацијама Срба који су сачували српско насљеђе и традицију у Kанади више од стотину година. Споменик српским досељеницима представља и симбол заједничког живота и одличне сарадње између епархије канадске СПЦ, генералног конзулата Републике Србије у Торонту, као државне институције Републике Србије и српске заједнице у Kанади.

Споменик се налази на платоу поред храма Сабора свих Срба светитеља у Торонту. Откривен је након литургије. Изграђен је уз благослов владике епархије у Kанади др Миторфана, а под покровитељством генералног конзула Републике Србије у Торонту Василија Петковића и његове супруге Драгане и Црквено школске општине Сабора свих Срба светитеља у Мисисаги.

На споменику је записано: „Овај споменик је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше српско насљеђе и традицију у Kанади више од стотину година. Први званично регистрован српски исељеник који је дошао у Торонто у августу 1903. године, звао се Сремац Херцег ”.

Извор и фото: Расејање.инфо