На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је концерт Полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Умјетничког ансамбла „Станислав Бинички“ Министарства одбране Србије.

Концерту су присуствовали и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Концерт под слоганом „У срцу велика…“ одржан је под покровитељством предсједнице Републике Српске.

Предсједница Српске написала је на Инстаграму да је поносна што је покровитељ ове сјајне манифестације.

Програм концерта креиран је у сарадњи са мајором Николом Живковићем и Јеленом Атлагић, те диригентима Kатарином Божић и Душаном Покрајчићем.

Почео је интонирањем химни Републике Српске „Моја Република“ и Србије „Боже правде“, након чега је услиједило извођење више маршева, родољубивих, класичних и филмских музичких композиција, домаћих и свјетских популарних хитова.

Публика је могла да чује родољубиве пјесме као што су „Ој, Србијо“, „Ово је Србија“, „Тамо далеко“, „Марш на Дрину“, „Видовдан“, „Пукни зоро“, а потом и композиције народне музике, али и неке еврегрин и поп-композије.

На Тргу Крајине чуле су се и пјесме из култних домаћих филмова као што су „Девојко мала“ из филма „Љубав и мода“ или „Флојд“ из „Националне класе“, те тема из „Отписаних“, популарна тема из филмова о Џејмс Бонду, хитови познатих свјетских група…

Диригент Полицијског оркестра МУП-а Српске Душан Покрајчић рекао је да овом оркестру много значи сарадња са ансамблом као што је „Станислав Бинички“, јер је Полицијски оркестар врло млад и постоји три и по године.

Начелник Умјетничког ансамбла „Станислав Бинички“ мајор Никола Живковић рекао је да се, уз заједничке наступе, сарадња у великој мјери одвија и на размјени нотног материјала, те најавио интензивирање већ постојеће међусобне сарадње.

Велики српски композитор Станислав Бинички још давне 1899. године основао је Први Београдски војни оркестар чију традицију кроз три вијека чува Умјетнички ансамбл Министарства одбране Репубике Србије који по њему носи и име. Њихова сарадња са Полицијским оркестром Министарства унутрашњих послова Републике Српске датира од 2017. године.

Извор и фото: РТРС