Осморо дјеце у у матичној школи „Свети Сава“ у Паралову, гдје живи нешто више од стотину Срба, њихових 27 вршњака у истуреном одјељењу у Стражи и 130 ученика у матичној школи „Бора Станковић“ у селу Коретиште код Гњилана добило је фудбалске лопте, поклон Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији.

– Ово је прва донација нашој дјеци. Ово је први поклон који је у посљедњих 20 година предат нашим ученицима и велико хвала Одбору из Бањалуке и фудбалским клубовима из Републике Српске који су слањем лопти послали поруку подршке да преживимо у апсолутној изолацији у Паралову – рекао је наставник Руског језика Предраг Ристић.

Он је додао да је у Паралову до повлачења српске војске и полиције живјело око 1.300 Срба, а данас тек десетина од тог броја.

Према његовим ријечима, дјеца у овој школи немају игралиште, али имају крупним каменом насуту површину која им служи као терен, гдје их надзиру наставници и школско обезбјеђење јер се школа налази тридесетак метара од магистралног пута Приштина – Гњилане.

Предсједник Паралова Синиша Симјоновић, чија два сина похађају више разреде основне школе, изразио је наду да школа никада неће бити затворена.

– Истрајавамо и само захваљујући одлучности родитеља да остану на своме школа није угашена – додао је Симјоновић.

У истуреном одјелењу Основне школе „Бора Станковић“ из Коретишта у Стражи код Гњилана први пут послије више година у првом разреду биће шест првачића, а у матичној школи у Коретишту 27.

– То је наша будућност и потврда одлучности младих родитеља да са својом дјецом остану на дједовини, иако током сушног периода од прашине небо не видимо – рекао је директор ове школе Петар Аксић.

Он је навео да је, нажалост, уз сагласност Срба који воде косовску општину Ново Брдо којој су по косовском систему територијалне организације припојена села Стража и Коретиште, у овом крају отворено шест каменолома.

Извор: РТРС

Фото: СРНА