У Народном позоришту у Нишу синоћ су свечано затворени „Дани Српске у Србији“, традиционална манифестација у оквиру које је у 11 градова широм Србије током седам дана представљена култура, умјетност, привреда, наука и просвјета Републике Српске.

Свечаном затварању манифестације присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, министар без портфеља у Влади Србије Новица Тончев, шеф Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић и градоначелник Ниша Драгана Сотировски.

Клокић је истакао да је свака манифестација „Дани Српске у Србији“ нова прилика да се покаже колико су чврсте везе Србије и Републике Српске и поручио да му је част што затвара ове величанствене дане у име Владе и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

„Једанаести пут у 11 градова у данима када нам је више него потребна узајамна подршка и пријатељство, показали смо кроз разговоре, састанке, културно-умјетнички програм, кроз умјетност и међусобно повезивање да су наше везе јаче него икад“, рекао је Клокић.

Он је захвалио Представништву Републике Српске у Србији на припреми манифестације, публици и представницима 11 градова и институција на подршци.

„Хвала за топлу добродошлицу мојим сарадницима и мени, хвала вам за деценије јединства, хвала вам 11. пут што сте потврдили да „Дани Српске у Србији“ трају 365 дана. Да нам живи Република Српска! Да нам живи Србија!“, истакао је Клокић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је овогодишња манифестација била посвећена српском идентитету, великом значају српског језика и писма, вјере, историје и традиције која, како показује историја српског народа, помаже да „јасније видимо нашу будућност“.

Цицовић је истакао да је у 11 градова Србије изведено укупно 14 програма из области науке, позоришта, филма, музике са више од 160 учесника из свих дијелова Републике Српске, али и из Београда и са Косова и Метохије.

Свечаном затварању манифестације претходио је пријем који је градоначелник Ниша госпођа Сотировски приредила у Градској управи за делегацију Републике Српске, коју су чинили Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији и Јелена Кусмук и Татјана Дувњак, савјетници у Представништву Републике Српске у Србији.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији