У Привредној комори Србије, 27. септембра је одржан први састанак Пословног савета за дијаспору.

Пословни савет за дијаспору у нареднe четири године биће програмско и оперативно тијело које ће се бавити реализацијом конкретних циљева у различитим темама, од система подршке за инвестирање дијаспоре у сарадњи са партнерима у Србији преузетог са пројекта Link UP! Serbia 2, преко зелене агенде у приватном сектору до подршке организацији пословних конференција са дијаспором.

Чланови Пословног савета за дијаспору биће представници институција Републике Србије, локалних самоуправа са великом дијаспором или оних које су заинтересоване за сарадњу са дијаспором, затим професори и технички факултети из Србије, и дијаспора у различитим програмима и секторима изабраним према циљевима нове Стратегије за Пословни савет за дијаспору за период 2023-2027. године.

Привредна комора Србије (ПКС) развила је Стратегију за Пословни савет за дијаспору за период 2023-2027. године под покровитељством UNDP и  финансираног од стране Швајцарске развојне сарадње (SDC).

Концепт стратегије Пословног савета за дијаспору Привредне коморе Србије (ПКС) за период од 2023. до 2027. године, који је представљен у ПКС, пројектно је орјентисан, што, како је речено, значи да се конкретним активностима желе остварити постављени циљеви.

Руководилац центра за подршку инвестиција и дијаспоре ПКС Ђорђе Андрић је истакао да би прва тематска област рада била подршка извозу гдје би се тражиле стране фирме које су заинтересоване за увоз производа из Србије.

Према његовим ријечима други сегмент се односи на подршку групи 10 глобалних предузетничких пројеката дијаспоре чиме би се повезале високе технологије које дијаспора може да донесе са научно-технолошким парковима у Србији.

„Желели бисмо да даље развијемо пословни атлас Србије и дијаспоре, као онлајн плартформу где могу да се износе пројекти. Што се тиче области за инвестирање ту смо детектовали области туризма и циркуларне економије као нешто што ће у наредном периоду бити главне теме у нашој економији, као и обновљиви извори енергије, а следећа област је подршка предузетницама из дијаспоре, где имамо добро искуство“, рекао је он.

Додао је да се један сегмент рада односи и на подршку донатора прије свега у смислу организовања конференција у иностанству.

Министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић је истакао да дијаспора располаже великим и финансијским и људским капиталом и да је важно да се успјешни привредници у Србији повежу са онима из дијаспоре и њиховим пословним партнерима.

„Важно је да повежемо и локалне самоуправе и да оне буду у прилици да на инвестиционим конференцијама ван Србије представе своје потенцијле и заинтересују потенцијалне инвеститоре да улажу у Србију. Није у реду да људе из дијаспоре гледамо само као хуманитарце, већ би од њих требало да направимо велике инвеститоре“, рекао је он.

Истакао је да ће министарство које води радо бити партнер Привредној комори Србије у реализацији активности предвиђених стратегијом Пословног савета за дијаспору.

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС Михаило Весовић је истакао да је неопходна свијест о томе да је улога дијаспоре изузетно важна и за економско оснаживање земље.

„Времена су се променила, технологија такође, а и састав и структура дијаспоре су сада другачији јер је међу нашим људима у иностранству све више успешних менаџера и научника који могу да допринесу технолошком развоју Србије и помогну да се повећа наш извоз“, рекао је он.

„Радићемо по групама, на развоју новим технологија, подршци инвестицијама, на развоју туризма“, истакао је Весовић и додао да ће се на сљедећем форуму крајем године сумирати шта је на реализацији стратегије урађено за претходна три мјесеца.

Извор: Радио-телевизија Србије – Танјуг – Привредна комора Србије

Фото: Привредна комора Србије