У Швајцарској, у храму Успења Пресвете Богородице у Цириху, протеклог викенда основана је Оснивачка скупштина Српског института у Швајцарској. „Новоосновани Српски институт  у Швајцарској је плод раније замишљене идеје да се оснује једна научна установа која ће се бавити питањима науке, културе, историје и уметности у контексту унапређења српско-швајцарских односа. Српски институт је правно самосталан, али ће се развијати у сарадњи са Епархијом аустријско-швајцарском, Амбасадом Републике Србије у Швајцарској и Матицом српском из Новог Сада” истакнуто је у Епархији аустријско-швајцарској. Тим поводом се свима присутнима обратио видео поруком предсједник Матице српске, проф. др Драган Станић и поруком академик из САНУ, проф. др Светислав Божић.

За почасног предсједника Управе изабран је владика аустријско-швајцарски Андреј, за предсједницу др Јока Гордић са још пет чланова Управног одбора. Институт ће имати пет одјељења за: друштвене и природне науке, књижевност (језик и лексикографију), умјетност (музика, сликарство, вајарство, позориште и фолклор) и медије.

„Др Саша Бјелић из Шафхаузена је изабран од Управе да врши дужност директора института који ће у наредном периоду од 6 месеци да оформи концепт рада. Представници културних удружења: Просвјете, др Чедомир Паповић, Српског културног савеза: Звонко Јовановић, Милош Дамјанац, Бошко Лопушина, и председник Савеза фолклора: Ненад Миленковић, председник удружења Српских студената на Циришком универзитету: Никола Томић, представници Удружења пензионера: Живорад Попов и Сретен Живковић те неколико наших адвоката и младих научника на институтима у Швајцарској (који су желели да се њихова имена не објављују) су својим присуством подржали овај пројекат”, додато је у саопштењу Епархије.

Др Срђа Трифковић, професор, публициста, политички савјетник, аналитичар и историчар одржао је предавање на тему „Потребе оснивања научних установа у дијаспори ради побољшања положаја Српског народа у данашњем свету”. Он је у изјави за Новости рекао да ће активности Института бити усмјерене на интеракцију са швајцарским институцијама – универзитетима, медијима, научноистраживачким институцијама, државним органима, невладиним сектором и др. – о животу српске заједнице у Швајцарској, али и српског народа у свим њему матичним државама, укључујући историјски контекст геополитичких дешавања као и актуелне друштвено-политичке прилике на Западном Балкану. Институт ће да развија програм за постизање ових циљева кроз издавачке пројекте, конференције, предавања, наступе у медијима и на друштвеним мрежама.

Извор: РАСЕЈАЊЕ.ИНФО

Фото: FB Владика Андреј