У Приједору ће данас бити настављена Друга инвестициона конференције „Инвест Српска 2022“, коју у сарадњи са Владом организује Инвестиционо-развојна банка.

Економисти и званичници истакли су да Република Српска има најповољнији амбијент за улагање у регији.

Инвеститорима нуди бројне погодности – најмању стопу пореског оптерећења у регији, најниже цијене електричне енергије и квалитетну и стручну радну снагу. Истакнута је и важност приступање иницијативи „Отворени Балкан“.

ИРБ је као императив задала и активније укључивање средстава из различитих фондова, попут предприступних фондова ЕУ.

Република Српска је повољно окружење за инвестиције и економски показатељи у региону су јој најбољи послије Србије, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић на отварању Инвестиционе конференције „Инвест Српска 2022“.

Вишковић је истакао да је веома значајно што је покривеност извозом већа од 80 одсто.

– Не можемо утицати на глобалне проблеме, али можемо креирати наш привредни амбијент што и радимо. Влада је са Привредном комором и послодавцима била партнер, са циљем побољшања привредног амбијента – рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да Српска има највећи број запослених од када се мјери овај параметар, као и осигураних лица.

– Укупно задужење Српске је 43 одсто бруто домаћег производа, а јавни дуг 36 одсто, што значи да није презадужена – навео је Вишковић.

Oн је рекао да Српска једина у региону има усвојен Закон о подстицајима што значи да свим послодавцима који повећавају плате радницима држава враћа одређени дио уплаћених пореза и доприноса, за шта је до сада издвојено 33 милиона КМ.

Вишковић је оцијенио да су предност и пословне зоне гдје инвеститори имају све услове за рад.

– Република Српска испуњава све предвиђене обавезе и нема проблема. Међу ријеткима смо који издвајамо новац за једнократне помоћи борачким категоријама, младима и породиљама. Новац за ово нисмо обезбиједили кредитима – рекао је Вишковић и навео да је у овој години планирано задужење Српске од 650 милиона КМ, а узето је мање од 200 милиона.

Извор и фото: РТРС