Љетњи фестивал града Штутгарта одржан је недавно у пријестоници покрајине Баден-Виртемберга гдје су међу многобројним штандовима Србе представили представници три удружења из овога града: Морава, Слога и Српски центар. Од самог почетка учешћа на овом фестивалу чланови друштва Морава су свих шест дана били присутни, неуморно су радили и њихова фолклорна група се представила посљедњег дана на великој бини Играма из Србије. Традиционални гости Мораваца једва су дочекали да се послуже уз њихов ђувеч и специјалитета са роштиља. Недавно изабрана млада управа Мораваца се на овом фестивалу одлично организовала, а то није ни било тешко  јер су се послушали савјети „старијих” који су до сада на овом фестивалу били годинама.

По први пут друштво Слога је било присутно на овом догађају шест дана. На свом штанду и они су били понудили многобројним посјетиоцима, који су после двије године принудне паузе дошли на омиљени фестивал, српске специјалитете прије свега са роштиља, који су у Штутгарту (а и у цијелој Немачкој) веома популарни. Млади чланови Слоге  добро су се организовали а и старији чланови су били ту да припомогну. Они су поред јела као и Моравци понудили и велику количину пића, уз незаобилазну шљивовицу.

Управа друштва Српски центар је одлучила да центар овога пута на Љетњем фестивалу града Штутгарта буде присутан, као и претходних година, само за викенд. Обиљежавање њихове љетње славе као и боравак кореографа из Србије Звездана Ђурића и постављање двије кореографије за дјечији и средњи ансамбл за тај викенд није могло да се издвоји вријеме да се буде присутно свих шест дана. Но без обзира на то, њихове палачинке „Црепес, бре”, су биле веома тражење.  Управо због боравка кореографа Ђурића млади фолклорни играчи нису могли да наступе на бини, на којој су увијек посљедњег дана фестивала до сада играли игре својих предака.

Љетњи фестивал града Штутгарта је један од посјећених фестивала швапске пријестонице. Обично га посјети пола милиона људи за шест дана.  Организатори су понудили и богат музички програм, радионице за дјецу и младе, многе трибине за посјетиоце, велику томболу са богатим наградама. Штандове са храном и пићем држали су инострана удружења регистрована у Штутгарту, тако да је избор хране био са свих континената.

Извор и фото: Расејање.инфо