Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, организује Трећу инвестициону конференцију „ИНВЕСТ СРПСКА“, саопштено је из ИРБРС-а.

Конференција, под овогодишњим слоганом „Наша визија = Српска“, одржава се од 30. октобра до 1. новембра 2023. године у хотелу „Кардиал“ у Бањи Врућици, Теслић.

Конференција ће окупити најважније доносиоце одлука, представнике јединица локалне самоуправе, пословне и финансијске заједнице Републике Српске и региона.

– Кроз четири панела бавимо се темом повећања инвестиција и развоја извозних резултата Српске. Кроз први панел „Инвестиције и како до нових инвеститора“ разговараћемо о значају инвестиција и начинима како осигурати њихов динамичан раст у свјетлу актуелних глобалних дешавања, која утичу и на нашу привреду – истичу из ИРБРС-а.

Из ИРБРС-а наводе да „актуелне теме везане за извоз такође захтијевају посебну пажњу, имајући у виду све економске бенефите које са собом носи интензивна и међународно препознатљива извозна активност“.

– То је тема другог панела – „Изазови и потребе финансирања извоза“. Назив трећег панела је „Локалне заједнице – право мјесто за улагање“, гдје ћемо из угла локалне власти размотрити све изазове и прилике за инвестирање. Конференција ће се кроз четврти панела посебно бавити компаративним предностима нашег извоза. Циљ је да препознамо која то подручја у наредном периоду имају значајан потенцијал за раст, као и који су изазови и потребе даљег финансирања извозне активности домаћих привредника – поручују из ИРБРС-а.

„ИНВЕСТ СРПСКА“ наставља да се бави актуелним дешавањима и потребама, суштински значајним за даљи раст и развој Републике Српске и просперитет њених грађана, наводи се у саопштењу.

Из ИРБРС-а наглашавају да су „организацијом претходне двије инвестиционе конференције (2021. године у Лакташима и 2022. у Приједору) остварени резултати у промоцији инвестиционих потенцијала и подршке коју улагачима нуди ИРБРС“.

– Из бренда „ИНВЕСТ СРПСКА“ настао је и први „ИНВЕСТ ФОРУМ“, велики догађај који је прошлог мјесеца одржан у бањалучком Банском двору, гдје смо на једном мјесту окупили представнике власти, привреде и финансијских институција и инвеститора из чак 22 земље свијета. Добили смо јасну поруку да је Република Српска препозната као мјесто гдје вриједи улагати. Успјеси и ефекти досадашњих инвестиционих конференција, заједно са премијерним „ИНВЕСТ ФОРУМОМ“ свједоче о исправности наше визије и вриједности догађаја као што је „ИНВЕСТ СРПСКА“ – закључују из ИРБРС-а.

Извор: РТРС

Фото: Уступљена фотографија