Свечана академија, Дани Просвјете у Штутгарту, одржана је у главном граду Баден Виртенберга, а поводом четири године од оснивања одбора Српског просвјетно-културног друштва Просвјета Немачка. Академији су присуствовали бројни угледни гости, представници Српског културног центра из Карлсруеа, Удружења жена Србац, Српског удружења из Хајлброна, Удружења писаца „Седмица“ из Франкфурта, огранка Хуманитарне организације Срби за Србе у Њемачкој, чланови овог удружења и поштоваоци Просвјете која је прошле године прославила 120 година од оснивања у Сарајеву.

После благослова добродошлицу је свима пожелела Богдана Брезовац, домаћин и новоизабрана предсједница одбора СПКД Просвјета Немачка. Честитке и жеље за још успјешнији рад упутили су Вера Сајић, генерални конзул Босне и Херцеговине у Штутгарту и Мићо Ћетковић, шеф Представништва Републике Српске у Њемачкој.

Академију су музички употпунили Девојачка певачка група Српског центра Штутгарт, Аница Коћић, вокални солиста, и Маја Томашевић на флаути.

Богдана Брезовац, нова предсjедница Просвјете у Штутгарту, која је у јулу изабрана на ово мjесто, истиче да је наишла на добру основу за даљи рад.

– Желимо да Просвјета још више напредује. За веома кратко време смо успели да направимо овај тип академије, позовемо високе званице и драго ми је што су се одазвале нашем позиву. Представили смо неколико нових пројеката које желимо да покренемо са Вером Сајић, генералном конзулком. Битна новина је представљање Змијањског веза, који је на Унесковој листи заштићених националних добара из БиХ, и то је један од првих пројеката које ћемо да радимо. Такође, планирамо да организујемо пуно књижевних вечери. Захваљујем Деси Буразор Асланиду на њеном досадашњем раду. Драго ми је да су дошли представници бројних удружења и клубова из околине који желе да сарађују са нама. Драгo ми је и да смо имали певачку групу СЦ Штутгарт и уметнике овог ранга који су се придружили да улепшају академију.

Вера Сајић, генерални конзул БиХ у Штутгарту, срећна је што је била дио ове манифестације.

– Срећна сам и што смо обележили четири године постојања одбора Просвјете у Немачкој, на чему им свакако честитам. Веома је значајно да Просвјета живи овде у Немачкој. Осим тога што радимо на чувању традиције, културе, нашег писма и наше речи међу нашим грађанима, врло је важно да све оно лепо што баштини српски народ представимо овде људима који живе у Немачкој, било да су то Немци или они који долазе и живе у овој земљи – рекла је Вера Сајић.

На крају академије Богдана Брезовац је поделила захвалнице заслужним појединцима и удружењима који су допринијели досадашњем раду Просвјете Штутгарт.

Извор: Vesti online

Фото: З. Вицеларевић