Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Минхену да је задовољан великом заинтересованошћу дијаспоре да се активно укључи у економско-привредни развој и живот Републике Српске.

– Част ми је била да данас посјетим српску црквену општину у Минхену и да се сусретнем са вјерујућим народом и свештеницима, те да разговарамо о свим њиховим стварима и импресијама овдје у Њемачкој, као и о успоменама из њиховог родног краја – рекао је Тегелтија након посјете Цркви Светог Јована Владимира у Минхену и присуства литургији.

Ово је, истакао је, била прилика за разговор са члановима удружења која окупљају српски народ у дијаспори, о идејама и могућностима које дијаспора може да пружи Републици Српској, али и ономе што Српска може да пружи дијаспори.

Према његовим ријечима, из дијаспоре стижу јасне поруке да су многи заинтересовани да се врате, да многи имају шта да понуде, а то су знање и искуство које су стекли у иностранству, те да очекују од власти и општина у Републици Српској да им се пружи прилика, те да им се не успоравају и не компликују процедуре.

Тегелтија је рекао да су људи које је данас срео спремни за свој нови пословни и сваки други живот у Републици Српској.

– Биће ми задовољство да и даље наставимо сарадњу са овим удружењима и Српском православном црквом и да окупљамо ове наше људе, не само овдје у Минхену, него и у Републици Српској – истакао је Тегелтија.

Старјешина храма Светог Јована Владимира Бојан Симић захвалио је за посјету предсједавајућег Савјета министара, истичући да се вјерници са овог подручја буде и моле Господа да их благослови, омудри и оснажи у хришћанским врлинама.

– Стога ради, јуче смо имали молитву за мир у свијету, у оквиру конференције која је одржана овдје у Минхену, и наша молитва била је, прије свега, упућена људима који имају моћ да тај мир одрже, да помогну и да га и даље изграђују на добробит читавог свијета, али прије свега нашег народа – рекао је прота Симић.

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић навела је да је веома важно што је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија присуствовао Минхенској конференцији јер је то свјетски бренд.

– Важно је да смо ту били присутни, а исто тако је важно што је предсједавајући уз много обавеза нашао времена да посјети своје вјернике и српску цркву овдје у Минхену – навела је Сајићева.

Предсједавајући Савјета министара претходно је у овом њемачком граду присуствовао Минхенско безбједносној конференцији.

Извор: РТРС-СРНА

Фото: РТРС