Манифестација „Кочићев дан“ у Београду окупила је писце из Републике Српске и Србије који су, у организацији Представништва Српске у Србији и Удружења књижевника Србије, одали почаст Петру Кочићу на његовом гробу на Новом гробљу и код споменика књижевном великану у Чубурском парку.

Вијенце и цвијеће на Кочићев гроб положили су књижевници Душко М. Петровић, Видак Масловарић, Радмило В. Радовановић, Мајо Даниловић, Михаило Орловић и Данијел Гатарић, и Борислав Максимовић сарадник за културу у Представништву Републике Српске у Србији.

У име Удружења књижевника Србије окупљенима се обратио Душко М. Петровић, који је подсјетио да је славни писац завшио гимназију у Београду, гдје је и живио једно вријеме када се оженио, као и да је из Београда отишао у Беч.

Говорећи о данашњем окупљању у славу великог писца у пријестоници Србије, Петровић је истакао да је оно дио велике манифестације „Кочићев збор“, која се сваке године у посљедњој недјељи августа одржава у Стричићима, Бањалуци, Гомионици и у Београду, гдје долазе књижевници из Кочићевог завичаја и чувају успомену на великог писца.

У име Удружења књижевника Републике Српске о Кочићу, његовој улози и значају говорио је Михајло Орловић, који је објаснио да славног писца доживљава као снажну метафору.

„Кочића доживљавам као једну велику планину, која се у једном тренутку пробудила свом силином и која и данас одјекује исто онако јако као што је одјекнула прије стотину и више година. Тај ехо препородио је не само његово Змијање него и Крајину и цијели српски род. Петар је нешто велико и нешто што српском народу значи много“, рекао је Орловић.

Књижевници су потом отишли у Чубурски парк, гдје су након полагања вијенаца и цвијећа на Кочићев споменик говорили стихове у славу великог писца.

Манифестација „Кочићев дан у Београду“ завршена је синоћ у Удружењу књижевника Србије, гдје је одржано књижевно вече под називом „Змијање у Београду, Српска у Србији“ у коме су учествовали Михаило Орловић, Радмило В. Радовановић и Данијел Гатарић из Бањалуке и Лаура Барна, Душица Милановић, Гроздана Лучић Лалић, Братислав Р. Милановић, Душко М. Петровић, Мајо Даниловић, Mилко Грбовић и Видак Масловарић из Београда.

Извор и фото: Представништво Републике Сепске у Србији