Слобода Срба није науштрб неких других и окупљање око Републике Српске није инат, већ остварење сна и најважније је да иза свега тога стоји народ који никада неће одустати од Републике Српске. Између осталог, ово је истакнуто на свечаном дефилеу поводом Дана Републике и њених првих 30 година постојања, којем је присуствовао велики број грађана.

Улицама Бањалуке је продефиловало више од 2.700 учесника, односно представника цивилног сектора, спортских клубова, јавних служби и припадника МУПа Републике Српске. Дефилеу је претходила света архијерејска литургија у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, коју је служио патријарх српски Порфирије.

„Ово јесте наших првих 30 година. Увијек смо се окупљали 9. јануара да покажемо опредијељеност да живимо у миру, градимо Српску, сваке године будемо бољи, изграђенији, љепши, напреднији и да сваке године можемо мјерити успјехе које смо постигли у претходном периоду“, рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Као и претходних година, највише пажње, аплауза и овација у дефилеу су добили припадници САЈ МУП РС с пјесмом „За крст“, те оклопна возила деспот произведена у компанији „Технички ремонт Братунац“, док су највише симпатија покупили дјечаци и дјевојчице из спортских савеза у Републици Српској.

„Наша слобода није науштрб неких других, већ наше право. Имамо намјеру да живимо у слободи и пружимо је и другима“, рекао је Милорад Додик, члан Предсједништва Босне и Херцеговине, истичући да је Република Српска држава без обзира како то ко гледао или оспоравао.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА: Поводом Дана Републике уочи 9. јануара одржана је и свечана академија у бањалучкој дворани „Борик“, гдје је истакнуто да и данас, 30 година од оснивања, Република Српска се бори да сачува оно што су јој велике силе признале након завршетка рата, а на шта је и сама Република Српска ставила потпис.

„Република Српска је настала највише из страха да нам се други пут у истом вијеку не понови геноцид какав смо преживјели у Другом свјетском рату, када смо потпуно незаштићени, без државе иза себе, одвођени у логоре смрти недалеко одавде, у јаме, у Дрину, и убијани на најмонструозније начине“, рекао је Додик на свечаној академији, истовремено истичући да је свака од првих 30 година Републике Српске била историјска.

Током свечане академије истакнуто је и да Република Српска има право на територију, има народ и функционалну власт те да тежи самосталности која јој је дата Уставом БиХ, а уколико то није могуће, није искључена ни афирмација права на самоопредјељење и независност.

Ана Брнабић, предсједница Владе Србије, рекла је да је Република Српска остала одраз вишевјековног сна, а показатељ је и колико је српски народ био одлучан да спријечи понављање злочина из Другог свјетског рата који је имао циљ да у потпуности уништи српски народ на овим просторима. „Република Српска је формирана да би се одбранила од тог зла, које је дошло нешто касније, исте те године“, рекла је Брнабићева, истичући да у Србији први морају да бране Српску јер је она настала од жеље за миром, слободом и жеље да се злочини не понављају.

Оно што је неколико пута истакнуто јесте да се мир мора сачувати по сваку цијену, исто као и идентитет и слобода, а да бисмо се разумјели међусобно, како је рекао патријарх Порфирије, нужно је да се разговара, прво међусобно, а онда и са другима. „Тај дијалог треба да буде без тешких ријечи, које повређују, јер је на свим странама много оних који су повријеђени“, рекао је Порфирије.

Као и претходних година, наглашено је да је Република Српска створена 9. јануара 1992. године, мјесецима прије првих оружаних сукоба у Босни и Херцеговини, те да је то историјска чињеница и да ће упркос оспоравању она наставити да слави свој рођендан јер идентитетска обиљежја не подлијежу преиспитивању.

„Са посебним пијететом сјећамо се оних који су дали свој живот бранећи Републику Српску, своја огњишта и породице. Њима дугујемо вјечну захвалност, али и упорну борбу за бољу будућност и очување Републике у чије темеље су уградили оно највредније што су имали“, рекла је Цвијановићева.

ОДЛИКОВАЊА: Предсједница Републике Српске поводом Дана Републике и њених првих 30 година одликовала је бројне појединце и колективе, а међу њима и Ивицу Дачића, предсједника Скупштине Србије, који је одликован Орденом Републике Српске на ленти за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћивању мира, као за допринос у развоју свеукупних односа између Србије и Републике Српске.

Такође, Орденом Његоша трећег реда одликован је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, затим Братислав Гашић, директор Безбједносно-информативне агенције (БИА), који је добио Орден Његоша првог реда. Осим њих, одликоване су бројне институције и појединци који су допринијели економском, политичком, друштвеном и привредном расту и развоју, као и здравственом, социјалном, културном, спортском и сваком другом виду напретка цјелокупног друштва.

Извор и фото: Независне новине