Традиционално, половином септембра, већ више година уназад српска заједница и парохијани цркве Св. Христовог Васкрсења на Палмер Скверу у Чикагу организују фестивал који окупља многе. Ни на овогодишњем Taste of Serbia фестивалу није изостао пријатан и гостољубив однос, добра српска храна, музика и културни програм. Како наводи предсjедник цркве Дејан Антић, сваки наш фестивал је могућност да представимо комшијама различитих националности оно најбоље што Србија има, храну, музику, вjеру, обичаје и културу.

Старјешина храма протојереј Лука Лукић задовољан је што је вријеме послужило и посјета фестивалу била веома добра, такође посебно му је велико задовољство што међу американцима има и оних који се интересују за православну вјеру, посјећују свету литургију, желе да славе славу и крсте се па са њима може да поразговара и упозна их са правосављем.

Овдје се окупљају све генерације, склапају се познанаства и међу старијима и међу дјецом. Све је на добровољној и волонтерској основи што понекад изгледа чудно американцима који чују да неко ради на роштиљу, спрема колаче или је у шанку током цијелог фестивала и то бесплатно. На фестивалу је представљена изложба под називом „Теслина Соба“ која је прошла веома запажено, радови, списи, нацрти и фотографије нашег великана Николе Тесле ускоро ће бити као стална поставка у једној од просторија ове цркве.

У сваком случају поред промоције Србије, циљ парохијана и свих који помажу фестивал на било који начин је и помоћ цркви и опстанку православне вјере у српској заједници у Чикагу.

Током протеклог периода стекли су се услови и скупила средства да се унутрашњост објекта и сала реновирају, а у плану су и још многи пројекти који ће парохијанима ове цркве поред богомоље пружити  и мјесто где ће имати и савременији простор за свечаности, фолклор, спорт и забаву.

Извор: Српска Телевизија УСА

Фото: Саша Лукић Српска Телевизија УСА