Протеклог викенда имање цркве Светог Николе у Лајонсу било је мјесто окупљања Срба из ближе и даље околине Чикага. Разлог томе био је Srb Fest – Српски Дани који је ранијих година био у Брукфилду, а сада по први пут на новом имању у Лајонсу. Циљ овог културно забавног догађаја је да у најбољем свjетлу представе наши обичаји, култура, храна, музика и очува вjера. Још један од главних циљева је да се наши људи окупе и упознају са црквеним комплексом који је недавно купљен, који се реновира, има велики потенцијал и који ће ускоро да постане школско–културни и спортски центар српске заједнице у Чикагу и околини.

А ту су и лијепе вијести, крајем септембра при парохији цркве Светог Николе отварају се два спортска клуба за дјецу. Карате клуб ће почети са радом 27-ог септембра од 5:30pm, а тренинг је планиран сваког уторка и кошаркашки клуб који почиње са радом 5 октобра од 7pm, а тренинг је планиран сваке сриједе. Оно што је најважније је да су упис и тренинзи за дјецу бесплатни.

Знамо сви да су људи презаузети послом и обавезама и ово је прилика да се мало окупимо, забавимо и дружимо једни са другима, наводи отац Немања Тешић и додаје да су током фестивала имали веома важне посјете, а једна од њих је посјета благајника Cook County Marije Pappas. Такође око тридесетак бајкера из Словачке који су направили сензацију посјетило је Serb Fest и увеличало дружење. Ипак, најрадоснији смо због великог броја дјеце која су била на фестивалу и уживала у забави.

На Serb Festu се нашло мноштво нових идеја, а једна од њих су биле „нове српске новчанице“. Умјесто тикета за куповину хране корстиле су се новчанице са ликовима Новака Ђоковића, Владе Дивца, Николе Јокића, Николе Тесле и Михајла Пупина, највреднија од 50 динара била је са ликом Новака Ђоковића.

Извор: Српска Телевизија УСА

Фото: Саша Лукић Српска Телевизија УСА