Свесрпски сабор ће бити велика манифестација и успоставићемо сарадњу на свим нивоима, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

– Имаћемо и присуство двојице председника. Радимо на тексту декларације. Имаћемо много тога важног и заједничког – рекао је Вучић и додао да ће то бити и у сфери културе и да ће се коначно одредити сви задаци по питању изградње и у Доњој Градини и у Београду Музеја жртава Јасеновца.

Вучић је најавио да ће бити успостављена сарадња на свим нивоима, истичући да ће бити одржана заједничка сједница влада Србије и Републике Српске и да ће бити усвојена заједничка декларација.

– Најмање шест до седам хиљада људи из Републике Српске ће доћи, а имаћемо и заједничку сједницу влада Српске и Србије – навео је Вучић.

Вучић је оцијенио да ће Свесрпски сабор Србије и Републике Српске бити велика манифестација и велика фешта за Београђане, на којој ће наступити више од хиљаду чланова културно-умјетничких друштава из Србије и исто толико из Републике Српске.

Он је најавио да ће сваки министар у Влади Србије и сви директори јавних предузећа имати свог госта из Републике Српске, као и директори музеја, који ће са колегама из Српске потписивати споразуме и меморандуме о сарадњи, што ће чинити и људи из медија.

Додао је да ће на Сабор бити позвани представници Срба из Црне Горе и других земаља региона, истичући да су на тај скуп добродошли сви.

Предсједник Савеза Срба из Румуније Огњен Крстић изјавио је да је предстојећи Свесрпски сабор јединствена прилика за значајно окупљање Срба из свијета и региона на којем треба показати национално јединство и саборност.

Предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић најавили су за 8. јун Свесрпски сабор у Београду на којем ће бити потврђено јединство српског народа.

Извор: РТРС – СРНА – Глас Српске

Фото: Војводина уживо