Од Свесрпског сабора очекујемо наставак добре сарадње и потврду нашег јединства, изјавила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановић је нагласила да су „добри односи нешто што већ живимо и што смо искусили“.

– Наравно, очекујемо да ће ти односи бити све бољи и садржајнији. Они су протеклих година већ попуњени на најбољи могући начин. Мислим да ће то бити манифестација управо тога – нашег јединства и наше опредијељености да заједно радимо и градимо нашу будућност – поручила је Цвијановић.

Цвијановић је напоменула да је „наша опредијељеност да сарађујемо, али исто тако и потврда да смо ми заправо људи који стреме истим циљевима, људи који имају заједничку историју, припадају истом народу и људи који воле и промовишу мир, сарадњу, заједнички живот, добре односе са свима у регији“.

– Мислим да је то заправо главни показатељ. Наравно да имамо очекивања и кад је у питању наставак добре сарадње на конкретном плану, кад је у питању релаизација разних пројеката, инфраструктурна повезаност, повезаност преко енергетских пројеката, повезаност на сваки могући начин, у свим могућим областима од спорта, културе, дакле свега оног што нас везује – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да су „оваква окупљања веома важна“.

– Мислим да су ово сложена времена, и наравно да у тако сложеним временима тражите различите форме да покажете да сте људи који желе и могу да раде заједно, који су усмјерени на исте циљеве и који осјећају блискост једни према другима на начин који само представља једну природну везу, дакле ништа друго. Ово је једна чиста идеја која је заснована на чистој љубави, чистим братским односима, чистим породичним односима и чистим националним односима. Морам рећи да се дешавају отвореног и пуног срца и да су увијек знак наше љубави коју имамо једни за друге и коначно нашег опредјељења да тако буде и у будућности. Ми смо и подршка једни другима, дијелимо исте вриједности, иста стремљења, рекла бих да имамо исте страхове када је у питању будућност, али и исте ране када је у питању прошлост – рекла је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да смо „толико вишеструко повезани да представљамо једно заједничко органско ткиво и да је то нешто што ће бити манифестовано и сад“.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је јуче у Београду да предстојећи Свесрпски сабор није пријетња никоме, већ само манифестација српског јединства, српске слоге, па и српске снаге, који тако треба да разумију сви у окружењу.

Ђокић је указао да Сабор, који ће бити одржан у суботу, 8. јуна, у Београду има за циљ да успостави и нови однос међусобне комуникације Србије и Републике Српске и начина на који ће разматрати сва важна питања од интереса за српски народ, али и за друге народе који живе у Србији и у Српској.

– Овим сабором потврђујемо нашу чврсту оријентацију да остајемо заједно, да ћемо и у будућем времену дијелити и тешке и радосне тренутке и да ћемо имати више координације и више заједничких активности, које ће водити просперитету српског народа у цјелини. Овај Сабор је надоградња свих наших досадашњих активности које смо у погледу сарадње Србије и Републике Српске имали. Сабор ствара једну нову димензију наших заједничких односа и наше заједничке будућности – оцијенио је Ђокић.

Сједница двију влада, састанак министара и директора јавних предузећа са обје стране Дрине, на којима ће бити донесене значајне одлуке, те наступи културно-умјетничких друштава из Србије и Српске, само су неки од догађаја који ће се одржати у суботу у Београду на Свесрпском сабору Републике Српске и Србије на којем ће бити потврђено јединство српског народа.

Осим у главном граду, програми су планирани широм Србије.

Дан почиње молебном у Храму Светог Саве, наставља се сусретима предсједника, Влада, али и привредника, представника различитих удружења, културних институција Србије и Републике Српске.

Сви позвани

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да се на Свесрпском сабору очекује око 10.000 људи из Републике Српске.

Меморандум

Министри у Влади Српске наводе да Свесрпски сабор није пријетња никоме, већ манифестација српског јединства, српске слоге, па и српске снаге, коју тако треба да разумију сви у окружењу.

Министарства просвјете и културе Српске и Србије већ су најавила да ће у суботу бити потписан Меморандум о сарадњи у области филмске умјетности и другог аудио-визуелног стваралаштва.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић потврдио је да ће бити потписани Меморандум о сарадњи са Министарством без портфеља задуженим за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором.

– Циљ тог меморандума је успостављање јаче сарадње у области дијаспоре. Такође, дан прије одржавања Сабора одржаћемо састанке са министарком задуженом за европске интеграције у Влади Србије. Тема тог састанка биће помоћ од стране Србије у том контексту с обзиром на то да је Србија неколико корака испред у том процесу у односу на БиХ. Биће ту састанака са још неким министрима – казао је Клокић.

– Одржаћемо састанак са управом Железница Србије на којем ће бити ријечи о заједничким пројектима, али и онима који су у најави – казао је директор Жељезница Републике Српске Слађан Јовић.

Коло на Тргу Републике

Први пут на једном месту окупиће се готово сви фолклорни ансамбли Србије и Републике Српске. Око 2.500 играча из чак 48 културно-умјетничких друштава показаће сплет српских народних игара на београдском Тргу Републике.

Предсједник Савеза аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске Немања Кнежевић рекао је да ће у Београду у суботу наступити 20 културно-умјетничких друштава и ансамбала из 16 локалних заједница Српске.

– Биће од 800 до 1.000 учесника из Републике Српске на Свесрпском сабору. У Београд путујемо у петак. Сви се радујемо овом догађају важном за српски народ – казао је Кнежевић те навео да је републички савез на чијем је челу партнер Националног ансамбла Коло и Владе Србије у реализацији Свесрпског сабора у Београду.

Нагласио је да ће чланови културно-умјетничких друштава наступати на више локација те да је једна од њих и Калемегдан.

– Такође, наступи ће бити и испред Скупштине града Београда. Биће распоређене бине на којима ће на једној страни бити културно-умјетничка друштва из Српске, а на другој из Републике Србије. Затим ћемо се кроз један дефиле упутити сви ка Тргу Републике, гдје ће бити формирано велико заједничко коло које ће одиграти 20 друштава из Српске и око 30 из Републике Србије – закључио је Кнежевић.

Извор: РТРС – СРНА – Глас Српске

Фото: Marko Edge