Репрезентативни наступ Републике Српске под мотом „Читајмо заједно – ћирилицом“ свечано је јуче отворен на Међународном сајму књига у Београду.

Наступ је отворила министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић у присуству министра за европске интеграције и међународну сарадњу Златана Клокића и чланова Академије наука и умјетности Републике Српске и Српске академије наука и уметности.

Тривићева је истакла да се српски народ током свог постојања борио да сачува своје највеће вриједности – језик и писмо, јер га то чини народом.

„Српска ћирилица је темељ нашег идентитета и зато не смијемо дозволити да се губи. Најплеменитије мисли, најљепша осјећања и најважнији закони написани су ћирилицом“, подсјетила је Тривићева.

Она је напоменула да данашње генерације живе у времену дигитализације и у ери нових медија, тако да је њихов начин образовања потпуно другачији од онога који су имали наши преци.

„Важно је схватити да се традиционално и модерно не искључују, већ надопуњују. Зато је Министарство просвјете и културе ангажовало студенте завршних година графичког дизајна како би креирали ћирилично писмо у фонтовима који могу да се користе на интернету“, нагласила је Тривићева.

У име Представништва Републике Српске у Србији госте, публику и представнике медија поздравио је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а у име Министарства културе и информисања Србије помоћник министра за савремено стваралаштво Радован Јокић.

Цицовић је истакао да је за овогодишњи слоган „Читајмо заједно ћирилицом“ изабран како би се широј јавности скренула пажња да сви заједно морамо да радимо на очувању српског националног идентитета, језика, писма и наше културе, традиције, православне вјере и обичаја.

„Ако се тако сачувамо на овим просторима, сигурно ћемо имати извјесну будућност“, поручио је Цицовић.

Радован Јокић је изјавио да Србија и Република Српска морају да буду заједно у борби за очување српског језика и ћирилице, јер је то супстанцијални дио чувања нашег националног идентитета.

„Ићи ћемо и даље заједно као и до сада, јер Министарство културе и информисања Србије континуирано подржава културне делатности установа и удружења у Републици Српској и у БиХ у целини, а посебно у области језика и писма“, рекао је Јокић.

У наставку свечаног отварања услиједио је панел о српском језику и писму, уз учешће професора Вељка Брборића, Милоша Ковачевића, Александра Милановића и представника министарстава културе Српске и Србије Тање Ђаковић и Младена Весковића.

Панелисти су упозорили да је опасаност по ћирилицу директна опасност за читав српски народ, јер је ћирилица основа његовог постојања. Такође су истакли да је дигитализација додатно угрозила наше традиционално писмо, пошто је далеко већи избор латиничних фонтова.

Након свечаног отварања у овиру штанда Републике Српске започео је програм промоција са представљањем књига.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Србији