У недељу, 23. октобра 2022. године, у клубу „Кусмаул“ у срцу Беча, „Клуб младих уметника“ Просвјете Аустрија организовао је једанаесто „Вече младих писаца“. Овај клуб, као дио СПКД „Просвјета“, ове године слави пет година постојања, а успјешно га воде проф. Весна Шпирић, инж. Урош Уљаревић и мр Ања Рудић. Клуб организује различите пројекте у области умјетности и културе, а ове године проширио је своје дјеловање на плес и сликарство.

Публику и извођаче је најприје поздравио предсједник Просвјете Марко Сарић, који је указао на важност очувања наше књижевности и језика у дијаспори. Након тога публика је уживала у дјелима о љепоти, љубави, патриотизму, страху од пролазности, али и шаљивим породичним пјесмама. Вече је отворила талентована пјесникиња Кристина Ђенђиновић из Црне Горе љубавном пјесмом „Пребољети њега“, која већ други пут наступа на овој вечери.

„Још једно инспиративно вече, пуно помијешаних емоција, ванвременских идеја и животних поука је иза нас. Слушали смо стихове о љубави, слободи и родољубљу, подсјетнике да треба да уживамо у садашњем тренутку, и опомене да се не плашимо онога што нам доноси сјутра. Част ми је што сам дио ове приче, што имам прилику да подијелим своје, и чујем туђе мисли. Синоћ су реченице и риме одзвањале простором, и мислим да баш нико није остао равнодушан. Иако поштујем концепт ларпурлартизма, који казује како је умјетност сама себи довољна, ипак вјерујем да умјетност, у свим својим облицима, брише разлике, спаја људе и спасава свијет. 11. Вече младих писаца је то и доказало”, истакла је Кристина.

Након тога су се смјењивале ауторске пјесме и одломци из прозних дјела младих писаца. Међу њима се нашао и Никола Деспотовић који је својим прозним текстом одушевио публику, али и Јулија Илић, најмлађи учесник, која је рецитацију пjесме „Срећа” Десанке Максимовић употпунила пратњом на својој гитари. Јак утисак је оставила и Катарина Новчић, оперска пjевачица, која се бави разним видовима умјетности, те је публику одушевила не само својим стиховима, него и својим вансеријским пјевачким талентом. Што се драмског извођења тиче, најјачи утисак је оставила Марија Живановић у сјајној изведби пjесме Мике Антића „Ин Мемориам”.

Оно што даје посебну драж догађају је и чињеница да извођачи долазе из свих земаља бивше Југославије, а разноликост у одабиру дјела чини да публика оде са догађаја продуховљена и пуна срца.

Харизматична Катарина Станисављевић, модераторка Вечери младих писаца, такође и један од организатора, сматра да су овакве вечери важне за очување матерњег језика и културе: „Као неко ко од почетка води програм на овим окупљањима, могу да кажем да сваки пут одем кући мало поноснија и мало продуховљенија. Сваки пут чујем нешто ново, упознам увек прегршт талентованих младих људи који итекако имају шта да кажу, и сваки пут се мало више одушевим. Вечерас сам посебно поносна јер је било највише учесника од почетка ових вечери, и то је доказ да радимо праву ствар“.

Извор: Српско просвјетно и културно друштво ПРОСВЈЕТА АУСТРИЈА

Фото: Клуб младих уметника – Просвјета Аустрија