Студенти из Србије и Републике Српске заједнички ће на Палама обиљежити Дан српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембар, најавио је министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић.

„То је добар начин да негујемо односе које имамо и да на прави начин развијамо сарадњу“, рекао је Ружић, који је на Палама разговарао са представницима Уније студената Српске о начинима сарадње са студентским удружењима у Србији.

Он је истакао да студенти Републике Српске и Србије на свим нивоима образовања имају истовјетан статус и да се све дипломе признају без нострификације, те додао да ће у наредну академску годину на терет буџета Србије моћи да се упише 29.790 студената.

На састанку је било ријечи и о моделу дуалног образовања и могућностима да се такав вид студирања уведе у Републици Српској, по узору на Србију, као и о питању стипендирања студената из Србије у Републици Српској. Ружић је указао на значај студентског организовања у Србији, које је важан чинилац развоја високог образовања, саопштено је из Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Србије.

„Најпоноснији смо на нов Закон о студентском организовању. Установили смо студентске конференције и студентске парламенте, уредили начин њиховог финансирања и надлежности, одабир чланова, али једна од значајнијих новина јесте могућност да представници студената учествују у раду факултета и имају право на одлучивање“, навео је Ружић. Он је рекао да је приликом израде тог закона постојала добра сарадња са Студентском конференцијом универзитета Србије /СКОНУС/ и да су захваљујући томе постигнути сјајни резултати када је ријеч о побољшању услова студирања.

Ружић је присуствовао и Другој регионалној конференцији „Сарадња институција, јавног и приватног сектора и НВО“ на Економском факултету на Палама, при чему је истакао значај дијалога и подршке НВО у креирању јавних политика, као и о заједничким напорима Србије и Српске за постизање вишег нивоа очувања националног идентитета.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта. Празнује се од 2020. године.

Извор: Глас Српске-Срна

Фото: Глас Српске