Најчешће питање које чујем у вези са ЕУ пројектима јесте – како да знам који је позив отворен!? Управо пратећи пулс становништва осмислили смо и креирали интерактивну веб платформу „Пројекти ЕУ”.

То у интервјуу за Српскаинфо каже Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, говорећи о новом сајту кога је покренуло ово министарство с циљем промоције повлачења новца из фондова Европске уније.

– На овај корак смо се одлучили из једноставног разлога да свим заинтересованима из Републике Српске, а њих је, вјерујте, много, омогућимо да на једном мјесту пронађу све отворене позиве и детаљне информације о позивима који се финансирају из средстава Европске уније. Страница је потенцијалним апликантима доступна на www.projektieu.vladars.net и сви они могу да се бесплатно региструју и на тај начин прате актуелне позиве на које могу да се пријаве. Новац за креирање ове платформе обезбијеђен је из средстава Европске уније кроз пројекат „EU4CivilSociety“. А и ми смо ту за сва додатна питања – каже Клокић.

С тим у вези, колико сте задовољни повлачењем средстава из фондова Европске уније?

Оно што засигурно можемо констатовати је континуирано повећање средстава које републичке институције, јединице локалних самоуправа, јавна и приватна предузећа и други корисници повлаче из фондова Европске уније. Један од задатака овог министарства и јесте повећање укупне количине повучених средстава из расположивих фондова Европске уније. У том смислу уназад неколико година проводимо разне активности, примарно кроз информисање о расположивим фондовима, али и кроз обуке за припрему пројеката и координацију за учешће институција. У то се уклапа и пројекат споменут изнад. Само из два пројекта подршке привреди и пољопривреди (EU4Business EU4Agri) апликанти из Српске су реализовали 46 пројеката укупне вриједности 16,5 милиона евра. Важно је да  напоменем да наше министарство само имплементира одређене пројекте финансиране од стране ЕУ. Примјера ради, кроз пројекат „EU4Civil Society“ за само годину дана смо реализовали двије активности, а у процесу реализације су још три, све финансиране од стране ЕУ. Гледајући овај пројекат, наше министарство је убједљиво највише активности реализовало од свих институција на републичком и нивоу БиХ. На овај начин омогућавамо уштеде у нашем буџету, али и јачамо сарадњу са ЕУ донаторима.

Регистар дијаспоре Републике Српске је у функцији. Какви су резултати?

Могу слободно рећи да је ово одличан старт и добра полазна основа, бар кад су у питању прва два мјесеца откад је успостављен регистар. Људи нам се свакодневно јављају, распитују се удружења која окупљају наше људе у дијаспори, КУД-ови. Све њих интересују углавном исте ствари: како и гдје да се упишу, које формуларе да испуне… Пријављују се људи и организације са разних страна свијета. Највише пријава добијамо из Њемачке, Аустрије, Швајцарске, Шведске и Грчке. Такође, пријавили су се и наши грађани из Аустралије, САД, Белгије и Канаде. Искористићу ову прилику да још једном позовем све наше људе из дијаспоре да се пријаве, јер ће наредна фаза подразумијевати и развој различитих облика сарадње дијаспоре и Републике Српске управо кроз пројекат Регистра.

Шта се жели постићи овим регистром?

Регистар је успостављен ради систематског прикупљања, вођења и обраде података о грађанима и правним лицима и удружењима у дијаспори у сврху јачања и развијања сарадње, као и планирања активности институција. Једноставније речено – окупљамо се како бисмо снагу, коју заједно можемо да имамо, усмјерили у узајамно корисне пројекте. На овај начин добићемо прецизније податке о броју исељеника, структури и квалификацијама припадника дијаспоре. Адекватније ћемо планирати активности, али и укључивати одређене појединце, удружења и организације у њихово провођење. Намјера нам је да креирамо мрежу која је активна, а подстакнуће комуникацију, размјену знања и искустава између дијаспоре. Наглашавам да је сарадња обострана, што значи да ће и дијаспора моћи да предлаже одговарајуће активности. Наш задатак јесте да будемо у контакту са удружењима дијаспоре, да препознамо који су то изазови с којима се суочавају наши грађани у иностранству и да наше дјеловање осмислимо тако да буде од користи грађанима и у Републици Српској и дијаспори. Још једном понављам, а то нас сви питају одмах у старту, упис у Регистар дијаспоре је добровољан и потпуно бесплатан, не плаћа се никаква чланарина и неће бити било каквих сличних давања за садашње и будуће чланове.

Нијемци нису одустали

Недавно су представници њемачке компаније „Мубеа“ били на преговорима у Влади. Мјеркали су три локације због евентуалних улагања у Републици Српској. Да ли су одустали?

Дефинитивно нису и, како сада ствари стоје, добро котирамо. Почетком фебруара обишли су са нама све три локације и врло су задовољни виђеним, тако да смо тренутно у најужем избору земаља гдје би ова позната компанија евентуално премјестила дио портфолија, уложила новац и покренула производњу. Ако изаберу нас, то ће бити на једној од три локације: Лакташима, Добоју или Прњавору. Ту информацију имаћемо најкасније до краја октобра, како су нам Нијемци и најавили кроз преговоре које наше министарство с њима води већ седам мјесеци. Врло сам оптимистичан, јер знам колико је напора цијели тим уложио у ове преговоре.

Извор: Српскаинфо

Фото: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER