Српска заједница из Милвокија у Сједињеним Америчким Државама свечано је обиљежила тридесети рођендан Републике Српске.

На централној свечаности било је присутно око 500 званица, а специјални гости били су шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, конзул Републике Србије у Чикагу Милан Варадиновић и први савјетник амбасаде Републике Србије у Вашингтону Јована Недић, као и велики број представника српских удружења, клубова и организација.

Централном догађају присуствовали су и бројни људи који воде поријекло из Републике Српске, као и бивши борци Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

У свом уводном обраћању, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић поздравио је све присутне у име Владе Републике Српске, предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Захвалио се присутнима на великој подршци и љубави коју показују према Републици Српској, поготово што то чине у ово критично вријеме важно за одбрану Републике Српске и за повратак надлежности које су нелегално отете.

Нарочито се захвалио свима који су учествовали у отаџбинском рату и онима који су поднијели жртву за стварање Републике Српске.

“Ваша подршка и активизам у политичком животу САД-а пуно значе свим људима у Републици Српској, нарочито она која се односи на комуникацију са члановима америчког Конгреса која је добродошла и отвара простор за боље разумјевање и сарадњу Републике Српске и САД-а.“

Други дан прославе је настављен у арени Милвоки Бакса, гдје су се Срби из околине Милвокија  поновно окупили уз традиционалну музику и играње кола. На кошаркашку утакмицу коју су домаћини играли са Денвер Нагетсима дошли су са многобројним транспарентима и заставама са којима су поносно указивали на своје српско поријекло. Међу овим заставама биле су и многобројне заставе Републике Српске.

Све симпатије домаће али и многобројне српске публике покупили су чланови фолклорне групе “Шумадија” из црквене заједнице Светог Саве у  Милвокију са својим наступом на полувремену утакмице, одигравши сплет игара из Србије.

Извор и фото: Представништво Републике Српске у Сједињеним Америчким Државама