Представништво Републике Српске из Републике Њемачке и ове године прославило је Дан и крсну славу Републике Српске у Шутгарту. Овај догађај обиљежава се 9. јануара у Републици Српској, а Представништво од настанка Републике Српске прославу редовно организује крајем јануара.

Овога пута поред Представништва које је носилац ове манифестације у организацији је учествовао и Српски културно и спортски клуб „Слога“ из Штутгарта. Фестхала у Штутгарт – Фојербаху била је пуна наших људи у расијању који су на овај начин показали поштовање према Републици Српској.

После обраћања домаћина и званица прочитано је писмо које је Представништву упутио Милорад Додик, предсједник Републике Српске у коме је истакао да је Српска израз слободе и да је неуништива. У забавном диелу програма наступили су фолклорни ансамбли СКСК „Слога“ из Штутгарта и СКЦ „Синделфинген“.

Међу бројним гостима нашла се и делегација Владе Републике Српске у којој су били Сребренка Голић, председавајућа Вјећа народа Републике Српске, Ања Љубојевић, потпредсједница Народне скупштине Републике Српске, министри Златан Клокић и Петар Ђокић и други уважени гости из Републике Српске.

Присуствовали су и Драган Димитријевић, генерални конзул Републике Србије у Штутгарту, Вера Сајић, генерални конзул БиХ у Штутгарту, проф. др Штефан Кауфман, посланик у Бундестагу, као и представници бројних асоцијација и удружења.

Прослава је почела химнама Републике Српске и Србије, а после ломљења славског колача први се присутнима обратио Мићо Ћетковић, шеф Представништва Републике Српске у Републици Њемачкој.

– Задовољство ми је да вас све поздравим и пожелим добродошлицу на прославу обележавања Дана Републике Српске и њене крсне славе. Штутгарт је једино место, поред Бањалуке које сваке године организује ову прославу. Република Српска јасном визијом подстиче привредне активности, привлачи стране инвеститоре, а њени грађани деле тековине савременог и демократског друштва, негујући и промовишући традицију, језик и писмо, јер поштујући себе поштујемо и друге – истакао је Ћетковић.

Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске истакао је да је изузетно значајно обиљежавање најважнијег дана у историји Српске где год постоји српски народ.

– Штутгарт је место где је организована и прва прослава Дана Републике ван граница Српске – нагласио је Клокић.

Бројним гостима обратили су се и Ања Љубојевић, Сребренка Голић, Штефан Кауфман и Драган Димитријевић, генерални конзул Србије у Штутгарту.

– Поздрављам наше пријатеље из Републике Српске, све министре и делегацију која је стигла из Бањалуке да увелича ову славу. Република Српска у Републици Србији има огромну подршку. Живела Србија, живела Република Српска – поручио је Димитријевић.

Спајамо матицу и расијање

Вања Борић, предсједник СКСК „Слога“ из Штутгарта је захвалио Представништву Републике Српске на указаном повјерењу у организацији прославе и нагласио огромну важност наших удружења у дијаспори која се баве очувањем традиције и која су спона између матице и дијаспоре.

Дјеца да се рађају

Вера Сајић, генерални конзул Босне и Херцеговине у Штутгарту, госте је поздравила стиховима „Здравице народу српском“.

Настала из љубави

– Пре 32 године, када је то било неопходно, начињен је први велики корак у тренутку кад су два друга народа у Босни и Херцеговини срушила принцип констутивности и организовали нелегални референдум, којим су затражили и нажалост добили међународно признање БиХ. Српском народу и његовим политичким представницима у то време није преостало ништа друго него да донесу важну историјску одлуку о стварању Републике Српске која је нашем народу осигурала мир, слободу, сигурност и равноправност. Зато се ми окупљамо сваке године да прославимо дан Републике Српске, да прославимо крсну славу Св. Стефан. Никад до сада, а тако ће бити и у будућности, нећемо овим окупљањем и окупљањем широм Републике Српске да повредимо било кога другог ко не дели са нама ту радост, него напротив позваћемо их да деле са нама осећаје радости и поштовања према датумима које смо ми изабрали. Република Српска је настала из љубави, а оно што настаје из љубави трајаће вечно, зато ће нам вечно живети Република Српска – поручио је министар Петар Ђокић.

Лијепи утисци

На прослави је био и Марко Матић, директор Центра за јавне медије из Београда, који је желио да се увјери како се обиљежава Дан Републике Српске у дијаспори, у Штутгарту. За вријеме боравка у главном граду Баден-Виртемберга имао је и кратке разговоре са министрима у Влади Републике Српске, са Сребренком Голић и Штефаном Кауфманом. Задовољан је виђеним и из Штутгарта носи лијепе утиске.

Извор: Vesti online

Фото: Д. Јовичић