У Диетикону поред Цириха четврти пут за редом се обиљежава Дан Републике Српске.

Циљ је обједињавање свих Срба у смислу традиције, културе, економије и спорта и чврста веза са матицом. Обиљежавање је почело ломљењем славског колача у присуству бројних званица на челу са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Златаном Клокићем и министром енергетике и рударства Петром Ђокићем.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић поручио је у Цириху да се обиљежавањем Дана Републике ван њених граница чува национални идентитет и Република Српска.

Клокић је захвалио Савезу удружења Републике Српске у Швајцарској на организацији Дана Републике у Цириху и изразио задовољство да и ове године присуствује прослави.

Он је истакао да се на овај начин чува српски идентитет, Република Српска и прославља најважнији дан у њеној историји – дан њеног настанка, Дан Републике.

Клокић је рекао да ће институције Српске заједно са Савезом удружења Републике Српске у Швајцарској радити на очувању националног идентитета на начин да српској дјеци у дијаспори омогућимо да уче српски језик, ћирилично писма, као и да уче о култури, традицији и обичајима.

Истакао је да је веома битно да наши људи, гдје год живјели, Републику Српску носе у срцу.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да трећи пут присуствује обиљежавању Дана Републике у Цириху, поручујући да је веома важно да се наши људи окупљају, гдје год живјели.

– Нама је циљ да код наших људи који живе ван простора Републике Српске јачамо осјећај патриотизма, да воле своју Републику и воле и његују њене вриједности – истакао је Ђокић.

Ђокић је рекао да је у Швајцарској четврта генерација људи из Српске чији су се животи током протеклих година битно мијењали и да је сада видљива њихова потпуно нова енергија.

Према његовим ријечима, Швајцарска је изузетно организована и уређења земља, а Српској је корисно да јој се као добро искуство преноси култура организације и спремности на стални рад на побољшању услова и организовању живота у заједници.

– Ријеч је о изузетно образованим људима који јасно дефинишу смисао свог организовања и преносе га на остале чланове удружења. Многи од тих људи су успјешни у свијету бизниса и важно је за Српску да се са њима повеже како би се усмјеравали да инвестирају у Српској – истакао је Ђокић.

Он је додао да је до сада потврђено више примјера успјешних инвестиција у Републици Српској.

– Наш је задатак када долазимо из институција Српске да им додатно још приближимо могућности инвестирања, области у које би могли инвестирати, те процедуре које их занимају како да то остваре – поручио је Ђокић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је изразио задовољство што је и ове године на Економском форуму у Брунену у организацији српских привредника у Швајцарској.

– За нас је од посебно важности да његујемо сарадњу и развијамо што боље односе између људи који чине нашу дијаспору, а потичу са простора Републике Српске или Србије. У овом случају је ријеч о људима који су, већим дијелом, по поријеклу из Републике Српске – изјавио је Ђокић прије Економског форума.

– Инвестирањем у нашу земљу допринијеће општем расту Републике Српске и ономе до чега нам је стало – да одржимо живот у нашим заједницама. Свака инвестиција допринијеће расту Републике Српске, повећању обима наше економије и БДП-а, то нам је важан циљ – истакао је Ђокић.

Он је захвалио Удружењу које, како је истакао, има визију како да пронађе форме сарадње и повезивања Републике Српске и Срба који живе у Швајцарској.

Предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић рекао је да је у оквиру прославе Дана Републике одлучено да буде одржан и Економски форум, чији је циљ увезивање матице и дијаспоре.

– Важно је окупити српске привреднике, којих је у Швајцарској више од 3.100 – рекао је Стевановић и најавио да ће у Цириху 8. јуна бити одржан и први Сајам српске ракије и вина.

Извор: Министарствоза евроспке интеграције и међународну сарадњу – РТРС – СРНА

Фото: Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу