Са великом посвећеношћу радимо на унапређењу пословног окружења и увођењу међународно признатих стандарда ефикасне и транспарентне локалне управе, истакао је ово градоначелник Лакташа Мирослав Бојић.

ГЛАС: Часопис „Фајненшел тајмс лани је Лакташе поново прогласио за најпожељнији мали град за инвестирање у Европи? Зашто је то тако?

БОЈИЋ: За нас је велика част да смо трећи пут проглашени за најпожељнији микро – мали град у Европи за инвестирање. Ту се посматрају параметри градске администрације, рјешавања регулационих планова, грађевинских дозвола, савјета за привреду, али и самих локација пословних зона. Осим тога, ту је и цијена електричне енергије па све до квалитета радне снаге. То нам ствара и обавезу да морамо бити још бољи, а привреда је у замаху и сигуран сам да смо у цијелој БиХ тренутно град у којем се највише улаже у развој привреде.

ГЛАС: На инвестиционим форумима у нашој земљи Лакташи се помињу при самом врху, ако причамо о пословним зонама. Колика је то олакшица људима да лакше дођу до посла?

БОЈИЋ: Развој привреде доприноси и градњи нових објеката, те бољој конкурентности за људе који траже посао. Повећава се обим личних примања, послодавци су спремни да дижу плате, имамо неколико великих компанија које су то већ и урадиле. Услови за рад су добри, према нашим подацима остварујемо највиши приход привреде по глави становника у БиХ, а лани је било више од 300 милиона КМ инвестиција  у привредни сектор.

ГЛАС: Шта је највише потребно Лакташима?

БОЈИЋ:  Грађани највише захтијевају додатну инфраструктуру и то је наш превасходни циљ. Развили смо мрежу јавних и приватних вртића, гдје смо постигли задовољавајуће стање, али још недостаје капацитета. Најбитније је да радимо на проширењу локалних путева, да започнемо саобраћајницу са Маховљанске петље према аеродрому. Надамо се да ћемо што прије ући у те подухвате, а вјерујемо да неће изостати помоћ институција.

Администрација

ГЛАС: Када је ријеч о броју запослених у градској администрацији, имате радника баш онолико колико прописује Закон о локалној самоуправи?  

БОЈИЋ: Водимо рачуна. Примамо само онај кадар који је неопходан, попуњавамо само упражњена мјеста приликом одлазака у пензију. Сервис смо грађанима, трудимо се да будемо транспарентни, не само када је градска управа у питању, него и јавне установе и предузећа. Уз то радимо и на висини личних примања да их задржимо и да буду задовољни.

Извор: Глас Српске

Фото: Срђан Вујмиловић/Општина Лакташи