Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је говорио о пројектима Срба из дијаспоре који шире меку моћ Србије у свијету. Он је навео да Управа сваке године помаже више од 300 пројеката који омогућавају његовање идентитета, културе, традиције, те повезивање с матицом. Као примјер лијепог начина да Срби представе оно што је најљепше на културном нивоу, Гујон је навео Светосавски бал у Бечу, који се одржава од 1846. године.

„На Светосавски бал не долазе само Срби, већ и Аустријанци. Ове године, први пут био је аустријски канцелар Нехамер, што показује колики углед Србија има у Аустрији. Ми овакве манифестације подржавамо и финансирамо јер је побољшање нашег имиџа у свету, кроз културну дипломатију, један од циљева рада Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону“, рекао је Гујон.

Он истиче хуманитарни карактер Светосавског бала и да је скупљено више од 20.000 евра који ће бити уложени за помоћ дјеци обољелој од Дауновог синдрома.

Управа, каже Гујон, ради на очувању вјерског и националног идентитета, а Свети Сава ће бити обиљжен у свим српским допунским школама у свијету јер ту дјеца не уче само језик и граматику, већ и историју.

„Први пут сам за Светог Саву био у Аустрији пре 3 године. Прошле године био сам у Румунији, а ове идем у Северну Македонију, где је Свети Сава слава читаве српске заједнице“, изјавио је Гујон.

Он је рекао да је Управа у претходне двије и по године отворила 34 допунске српске школе у свијету и да ће ускоро у САД почети са радом у Чикагу, Милвокију и Аризони. Гујон је говорио и о демографском потенцијалу неколико милиона Срба који живе у дијаспори.

„Стотине хиљада породица живи у свету и кад би се само један део тих породица вратио у Србију, она би доживела демографски процват. Настојимо да, кроз економски развој, привучемо део дијаспоре који ће схватити да овде могу да живе уз пристојну плату, у добрим условима јер је квалитет живота на високом нивоу, безбедно је, сачували смо традиционалне вредности. Зато Управа развија школе у дијаспори како би деца савладала српски језик јер се родитељи неће вратити у Србију ако њихова деца не могу нормално да наставе школовање“, закључио је Гујон.

Извор: Радио-телевизија Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

Фото: Арно Гујон