Уочи Форума дијаспоре који се одржава у Бањалуци, у Административном центру Владе Републике Српске вечерас је одржан пријем за учеснике сутрашњег скупа.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас у Бањалуци да је Српска данас веома организована и да свакодневно јача на политичком, економском и социјалном плану, упркос бројним изазовима у претходном периоду.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска стабилна и чврста и жели да гради партнерство са људима из Српске који живе у иностранству у реализацији заједничких циљева.

„Посљедњих година Српска је кренула у свеобухватну кампању мапирања дијаспоре, што значи евидентирања ко су наши људи, гдје се налазе, да ли раде у неким институцијама, да ли су активни у било којој сфери, пословној заједници, невладином сектору и на сваки други начин. То смо радили и посредством удружења, наших представништава и Српске православне цркве, која је била незамјењива у успостављању сарадње са дијаспором“, рекла је Цвијановићева у обраћању на пријему у Административном центру Владе Српске за учеснике првог Форума дијаспоре, који ће сутра бити одржан у Бањалуци.

Она је напоменула да је посљедњих година успоставила контакте и дружила се са људима из Републике Српске који живе у иностранству.

„Драго ми је што сам успјела да проводим дио времена са нашим људима у иностранству. Успијевала сам да будем са нашим људима у Европи, САД и Канади и наравно да ту неће бити крај, јер намјеравамо да продубљујемо нашу сарадњу“, додала је Цвијановићева.

Она је рекла да је изузетно поносном чини што су наши људи из иностранства препознали потребу да дођу у своју Републику Српску и институције.

„Поносна сам што сте дошли да разговарамо како да учврстимо и унаприједимо наше односе. Захвална сам вама који долазите из пословне заједнице, јер ћете дати допринос ономе што радимо овдје у Српској. Задовољство је веће зато што су многи од вас искорачили према нама и указали на потребу да наши односи буду бољи и садржајнији“, истакла је Цвијановићева и навела да Влада никада није изгубила из вида да наши људи у иностранству имају огроман потенцијал.

Према њеним ријечима, Српска функционише и након великих криза и поплаве из 2014. године, која је однијела укупан буџет.

„Можемо се похвалити да смо у 2016. и прошлој години забиљежили добре макроекономске показатеље. Дакле, идемо напријед и узлазном линијом, свјесни себе и желим да сви наши људи знају, ма гдје да живе, да су људи који данас воде Српску свјесни важности посла који обављају, као и Републике као оквира гдје можемо да функционишемо и остварујемо своја права, исто тако, и да развијамо осјећај одговорности сваког појединца према Српској“, рекла је Цвијановићева.

Она каже да је у многим европским земљама осјетила потребу и жељу да се Српска и њена дијаспора боље упознају.

„Потребно је продубити свијест наших људи у иностранству да могу и треба да буду фактори и политичког живота Републике Српске, али исто тако то треба да буду и људи који су избјегли из Федерације БиХ и живе у иностранству. Желимо да заједно са нама будете поносни на Српску и видите, осим Бањалуке, и друга мјеста и сигурна сам да је пред нама велика будућност“, закључила је Цвијановићева.

Пријему су присуствовали и министри у Влади Републике Српске.